Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Kako nastaju 3D modeli za virtualne svjetove?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

3D modeliranje je proces stvaranja trodimenzionalnih objekata u računalu pomoću određenog softvera. Ovi objekti mogu biti bilo što, od prostora i objekata u realnom svijetu do fantastičnih i futurističkih kreacija. Koristi se u različitim industrijama, uključujući dizajn, arhitekturu, film i video igre. Dizajneri koriste 3D modeliranje da bi stvorili precizne i realistične modele, dok arhitekti koriste ovu tehnologiju da bi stvorili virtualne prikaze budućih projekata. Modeliranje likova ili objekata za virtualne svjetove poput Robloxa ili Somniuma funkcionira na identičan način.

Roblox model

Softver za 3D modeliranje obično ima različite alate i funkcije koje omogućuju korisnicima da stvaraju i manipuliraju 3D objektima. Neki od najčešće korištenih su npr. Blender, Maya, ili Autodeskov 3ds Max. Ovi alati uključuju mogućnost crtanja površina, dodavanje teksture i boje, kao i stvaranje animacija i interaktivnih modela. Kad je 3D model gotov, sprema se u format kompatibilan sa sustavom virtualnog svijeta ili VR softwareom. Za potrebe Unity-a je to obično fbx, a još su učestali VRML i OBJ formati datoteka. Generalno govoreći, za potrebe VR uređaja modeli su izrazito detaljni i precizni kako bi se postiglo što imerzivnije iskustvo.

Kako početi sa 3D modeliranjem?

  1. Izaberite odgovarajući softver za 3D modeliranje. Postoji mnogo različitih opcija na tržištu, od besplatnih programa poput Blendera do profesionalnih alata poput 3ds Maxa ili Maya. Odaberite onaj koji odgovara vašim potrebama i vještinama.
  2. Nakon što ste instalirali i pokrenuli softver, potražite tutorijale i online resurse koji će vam pomoći da se upoznate sa alatima i funkcijama programa. Ovi tutorijali obično pokrivaju osnove 3D modeliranja, poput crtanja površina i dodavanja teksture i boje.
  3. Kada ste se upoznali sa osnovama, pokušajte stvoriti svoj prvi 3D model. Možete početi sa jednostavnim objektom, poput loptice ili kocke, i koristiti alate u softveru da ga doradite i dodate detalje.
  4. Kada ste zadovoljni sa svojim prvim 3D modelom, pokušajte ga animirati ili ga integrirati u virtualnu stvarnost. Ovi koraci mogu zahtijevati dodatno učenje i istraživanje, ali mogu vam pružiti još više mogućnosti i iskustva sa 3D modeliranjem.
  5. Nakon što ste savladali osnove 3D modeliranja, nastavite sa učenjem i istraživanjem novih tehnika i alata. To će vam pomoći da unaprijedite svoje vještine i da stvarate sve složenije i realističnije modele.