Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Znate li što pokreće većinu igara i virtualnih iskustava današnjice?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Po prvi puta u životu palite igricu. Zadivljeni ste.

Toliko likova, akcija, priče…

Ogroman svijet za istražiti… zagonetke, pucnjava i jurnjava autima!

Mogli bi se izgubiti u virtualnim svjetovima te potrošiti sate dragocjenog života.

To je zato jer su igre jedinstvena i nezaboravna iskustva koja su većini nas oblikovala djetinjstvo.

No, jeste li se ikada pitali na koji su način tako složene igre sastavljene? Je li potrebno svaki detalj ručno izrađivati? Kako pak mala nekolicina ljudi uspije stvoriti masovne otvorene svjetove i tako intrigantna iskustva prepuna zanimljivim likovima i beskonačnim opcijama?

Dopustite da vam predstavim – Unity

Unity je profesionalni alat koji prvenstveno koriste programeri igara za stvaranje interaktivnih i uzbudljivih korisničkih iskustava u 2D i 3D. To je pokretačka snaga iza mnogih najpoznatijih igara na svijetu, odnosno jedan od najpopularnijih pokretača igara (game engine) koji se koristi za stvaranje iskustava i igara unutar virtualne i proširene stvarnosti.

Zašto je Unity tako popularan?

Unity je besplatan. Unity je pristupačan. Unity je moćan.

Ova tri čimbenika glavni su razlozi velike popularnosti ovog game engine-a. Svatko može početi koristiti Unity besplatno i najvjerojatnije nikad neće morati ništa platiti. Zvuči primamljivo, zar ne?

Uzevši u obzir da je Unity najpopularniji alat za izradu igara na planeti, nije iznenađenje da možete pronaći mnoštvo tutorijala i lekcija za bilo koju ideju koja vam padne na pamet. No osim same popularnosti, evo samo nekih od mnoštva razloga zbog kojih korisnici obožavaju Unity:

 1. Sam Unity dobro je dokumentiran, a postoje tisuće članaka i YouTube videa koji pokazuju njegovu opću upotrebu, kao i poučavanje specifičnih koncepata.
 2. Virtualna stvarnost počinje eksplodirati u popularnosti, a Unity prednjači u stvaranju intuitivnih i bogatih korisničkih iskustava. Svatko s osnovnim znanjem o Unity-u može brzo naučiti osnove stvaranja aplikacija i igara virtualne i proširene stvarnosti.
 3. Ogromna prednost koju Unity ima je Unity Asset Store. Ovo je “dućan” gdje korisnici mogu kupovati, prodavati ili besplatno dijeliti razne alate koji mogu pomoći kod izrade igara. Ne želite trošiti vrijeme na izradu 3D modela ili ručno programiranje kretanja likova u igri? Nema problema – preuzmite paket sa Asset Store-a.
 4. Unity je višeplatformski. To znači da ako jednom napravite igru, ona će automatski raditi na sustavima Windows, MacOS, Linux, Android i iOS, pa čak i u vašem web pregledniku. To je poput magije. 🤯

Naposljetku, Unity je besplatan. Većinski. Osim ako zaradite više od 100.000 dolara godišnje, korištenje je potpuno besplatno. Ako nekako ipak smognete zaraditi više od toga, mali dio profita koji Unity uzima ne bi trebao stvarati problem. 😉

Gdje se Unity koristi?

Dakle, shvaćamo. Unity je nevjerojatan. Ali što sve pomoću njega mogu napraviti? Uglavnom, bilo što! Evo 10 najboljih igara koje možda znate a da su napravljene u Unity-u.

 • Fall Guys
 • Among Us
 • Pokémon GO
 • Subnautica
 • Monument Valley
 • Hearthstone
 • The Forest
 • Beatsaber (VR)
 • Fruit Ninja (VR)
 • Superhot (VR)

Jedne od najpoznatijih VR igara na tržištu napravljene su uz pomoć alata Unity. Sve je to super, ali pričekajte da čujete sve ostalo što se s Unity-em može!

 1. Interaktivna iskustva – ekran za naručivanje jelovnika u McDonald’su ili kupnja ulaznica na kiosku unutar kina.
 2. Predvizualizacija za film: cijele filmske sekvence planiraju se i lijepo vizualiziraju prije nego što se naprave, čime se smanjuju troškovi i unaprijed se vidi očekivani rezultat.
 3. Arhitektonska vizualizacija – tvrtke stvaraju cjelokupna interaktivna iskustva renderiranja koncepta ili nacrta za demonstraciju zgrada, stanova ili drugih virtualnih prostora. O primjeni VR-a u arhitekturi smo već nešto pisali
 4. Animacija – ovo ne bi trebalo biti iznenađenje. Alati za izradu igara sada su ozbiljna opcija za filmaše. Oni mogu dovesti do super-brze izrade prototipova i grafike koje oduzimaju dah.

 Zvuči zanimljivo… Ali kako početi s Unityem?

Iako je Unity jedan od pokretača igara koji je najprikladniji za početnike, ipak zahtijeva dosta iskustva kako bi se ispravno koristio.

Apsolutni početnici mogu biti preplavljeni brojem dostupnih opcija unutar engine-a – ali to je zapravo odlična stvar! Uz pomoć Unity-a, granica je uistinu samo vaša mašta (i čitavi dani vašeg vremena… 😊).

Dakle, kako početi?

Jednostavno. “How to make a game in Unity for beginners”. Uživajte u stotinama članaka, videa i tečajeva o stvaranju igara svih žanrova i poteškoća. Za početak preporučujem sljedeća youtube kanal:

te web stranicu: https://gamedevacademy.org/best-unity-tutorials/

Vrijedi napomenuti da Unity pruža vizualni sustav skriptiranja za ljude koji ne znaju programirati, ali to je samo privremeno izbjegavanje problema i ograničavajuće na više načina.

Da biste doista iskoristili sve nevjerojatne funkcionalnosti koje Unity nudi i kako biste konačno napravili onu igru iz snova koju ste oduvijek željeli, morat ćete naučiti programirati.

Unity koristi programski jezik C#, koji u početku može biti zastrašujući, ali nije tako kompliciran kao drugi jezici koje koriste ostali game engine-ovi, poput C++-a. Lekcije programiranja su kao i sve ostalo besplatno dostupne na internetu.

Konačno, možda biste željeli napraviti 2D ili 3D igru. Za 2D, možete koristiti alate kao što su Paint, Gimp ili Photoshop za crtanje slika. Međutim, ako želite napraviti 3D igricu, morat ćete naučiti srodnu vještinu izradi igara… 3D modeliranje.

Jedan od najpopularnijih alata za 3D modeliranje (potpuno je besplatan!) je Blender, te krenuvši od jednostavnih geometrijskih oblika, uz malo napora, uskoro ćete modelirati čitave građevine i likove.

Mudrost za kraj

Iako se učenje Unity-a i izrade igara čini kao obeshrabrujući zadatak, uz određeni napor, podarena vam je mogućnost stvaranja čitavih svjetova na vašem dlanu. To je neprocjenjiv alat u vašem arsenalu nakon što ga naučite.

Napravite tu zadivljujuću priču koju ste oduvijek htjeli. Budite izumitelj sljedeće velike i napete pucačine. Preuzmite moć stvaranja u svoje ruke i samo hrabro kročite naprijed!

U slučaju da se ne želite baviti izradom igrica (taj zadatak prepustimo nadobudnim profesionalcima), nedvojbeno je predivno znati kako nešto radi. Svaki zamršeni detalj, svaki zupčanik u kotaču, sve zajedno stvara iskustva koja nas oblikuju kao ljude i vode naše društvo u zabavnu i nezaboravnu budućnost.