Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

VR u arhitekturi više nije opcija nego nužnost

Apartment render
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Važnost korištenja naprednih tehnologija, poput virtualne stvarnosti, na arhitektonskoj sceni postaje sve potrebnija. Bez obzira koliko bi lijepa bila renderirana slika, uvijek će joj nedostajati kapacitet da u potpunosti prenese opseg i osjećaj projekta u cjelini. Stoga se dodatno produbljuje potreba da se korištenje ovih tehnologija uključi na razini profesionalne prakse. Arhitekti koji ne odluče usvojiti korištenje tehnologija virtualne stvarnosti u svoj proces projektiranja mogli bi ostati u nepovoljnom položaju. Tim više što su VR uređaji postali sve dostupniji te prilagođeni svim dobnim skupinama.

Iskustvo stana prije izgradnje

Uređaji kao što je Oculus Rift, omogućuju promjenu načina na koji arhitekti i dizajneri stvaraju i komuniciraju svoje ideje prije nego što su strukture uopće izgrađene. Klijenti se lako mogu uvesti u trodimenzionalne prikaze radnog projekta kako bi se dodatno doveli u stanje uronjenosti. Dobro izgrađeno okruženje može izazvati suptilne osjećaje i senzacije. Ako klijenti mogu iskusiti takve emocije prije nego u stvarnosti zakorače u stan, znat će žele li možda još neke preinake prije završetka izgradnje. Imerzivno okruženje pruža mnogo točniji prikaz razmjera, dubine i prostorne svijesti u usporedbi s tradicionalnim metodama renderiranja, modela u mjerilu ili animacija. Sposobnost komuniciranja namjere projekta odmah postaje očita i mnogo jasnija kada vi kao projektant imate način da klijentu pružite osjećaj stvarnog naseljavanja prostora.

Pojedinci koji nisu povezani s dizajnerskom ili arhitektonskom strukom možda neće moći razumjeti prostorne odnose i razmjere gledajući u dvodimenzionalni prikaz. Međutim, korištenje virtualne stvarnosti je univerzalnije i može izazvati pozitivnu reakciju na isti način na koji fizička arhitektura može.

Prikazi svjetla, sjene i astronomskih fenomena

Prethodno smo pisali o arhitektima studija Zaha Hadid te gradu koji su kreirali u metaverzumu, no sličnih primjera je sve više. Ennead Architects sa sjedištem u New Yorku koristili su VR kako bi pomogli klijentima da vizualiziraju i prostor. Šangajski astronomski muzej (2021.) u svom je konceptualnom dizajnu uvelike koristio VR za prikaz različitih blokova u boji koji pokazuju gdje će zgrada primiti najviše svjetla. Kroz razmjere, oblike i manipulaciju svjetlom, zgrada podiže svijest o temeljnom odnosu prema Suncu i Zemljinom orbitalnom kretanju. Stvarajući imerzivno iskustvo posjetitelje stavlja u izravan angažman sa stvarnim astronomskim fenomenima.

ZGF Architects sa sjedištem u Portlandu imaju stručnjaka za VR koji je od 2015. radio na više od 50 projekata. Voditelji projekta unutar tima daju povratne informacije dok su aktivni u VR-u, omogućujući osoblju da unese izmjene u projekt u stvarnom vremenu.

Urbanist Architecture sa sjedištem u Londonu također ima za cilj biti pionir u korištenju virtualne stvarnosti. Pomažu klijentima stvarajući realističan doživljaj njihovog rješenja, dok je sama nekretnina još uvijek u izradi. Urbanist 4D Reality ima za cilj uroniti vas u nekretninu iz svog ureda tako da klijenti mogu samo pričati i hodati nekretninom zajedno s arhitektima.

Instinktivna priroda VR-a omogućuje arhitektima da brže dobiju povratnu informaciju kako bi dizajneri i arhitekti mogli odmah napraviti promjene koje mogu poboljšati dizajn ili odvratiti od njega. Paul Cardis, osnivač Avid Ratingsa, napominje da je “virtualna stvarnost način da naša industrija komunicira izvan lijepih slika domova i uđe u smislene metapodatke o domu i zajednici.”

izvor: archdaily.com