Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Zaha Hadid arhitekti projektiraju “Cyber-Urban” metaverzum grad

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Zaha Hadid Architects – ZHA predstavili su virtualnu “libertarijansku mikro-naciju” u Metaverzumu pod nazivom The Liberland Metaverse, gdje stanovnici mogu kupiti prazna zemljišta u središtu urbane jezgre i pristupiti im kao avatari. Zajednica sadrži hiperrealistične četvrti koje potiču urbanu samoupravu i zone u kojima odsutnost urbanog planiranja “dopušta spontani poredak putem slobodnog procesa otkrivanja”.

Projektiran od strane arhitekata, ne dizajnera

ZHA željeli su osigurati da s usponom Metaversa arhitekti budu ti koji će projektirati ova mjesta, a ne grafički dizajneri. Arhitektonska i urbana paradigma koja nadopunjuje ideju urbanog polja “više autora” je: parametricizam, zbog čega tim predviđa da će razvoj Metaverzuma ne samo potaknuti parametricizam, već će također obogatiti fizičku arhitekturu budući da će većina organizacija i klijenata imati i stvarne i virtualne strukture, i sve dok svijet još uvijek ima fizička tijela, fizička okruženja će i dalje biti potrebna.

Dok su virtualna i fizička okruženja idealno projektirana zajedno, prednosti stvaranja virtualnih okruženja su njihova globalna dostupnost i prilagodljivost, dva ključna utjecaja iza projekta metaverzuma Liberland. Urbanističko planiranje i oblikovanje replika je fizičke kopnene mase Liberlanda, područja smještenog na rijeci Dunav između Srbije i Hrvatske. Ured je svojim znanjem i iskustvom u prostornom oblikovanju, posebice u smislu orijentacije, pronalaženja puta i cjelokupne estetike društvenih atmosfera, osmislio početne faze razvoja. Opseg u kojem je ovaj virtualni grad realno osmišljen omogućuje da se u nekom trenutku u budućnosti i fizički realizira.

Liberland Metaverse – slobodno područje virtualne stvarnosti

„Dvije snažne inovacije spajaju se u Metaverzumu koji zamišljamo: imerzivni internet koji omogućuje novu razinu životne spontanosti u društvenim interakcijama i internet vrijednosti koji omogućuje uistinu globalnu ekonomsku suradnju bez čuvara vrata, bez obzira na to koje putovnice imaju sudionici. Metaverzum zamišljamo kao otvorenu platformu, temeljenu na slobodnom kruženju uvida otvorenog koda i tehnologije, nadograđujući i sudjelujući u kulturi nedopuštenih inovacija koja je potaknula kripto ekosustav posljednjih godina. – Patrik Schumacher, ravnatelj ZHA“

Liberland će funkcionirati kao slobodno područje virtualne stvarnosti s ambicijom da postane mjesto za umrežavanje i suradnju unutar Web 3.0 industrije. Projekt služi i zajednici libertarijanaca i zajednici Web 3.0 programera s osnaženim blockchainom, koji zajedno shvaćaju moć i potencijal iza “nedopuštenog carstva razmjene” i “prosperiteta potaknutog tehnologijom”.

Projekt također dolazi kao odgovor na svjetsku transformativnu i nadolazeću ideju o okončanju stagnacije i guranju za univerzalni prosperitet. Otvorena i transparentna decentralizirana autonomna organizacija metaverzuma imat će mnogo veću potražnju i privlačnost u odnosu na centralizirane korporativne pothvate, dodatno ubrzavajući ovu urbanu transformaciju. Projekt je već dobio pozitivnu prednost jer je prikupio više od 600.000 građana, a može mu se pristupiti putem Mytaverse, platforme temeljene na oblaku.

izvor: archdaily