Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Kako se AR i VR koriste u marketingu?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

S današnjim naglim napretkom tehnologije dolazi i do promjena u očekivanjima potrošača. Kako bi neka marketinška kampanja bila uspješna, potrošače je potrebno zadiviti i nadići njihova očekivanja. Većina tvrtki danas se ozbiljno posvetila digitalnom marketingu, no neke se već i šire na virtualno reklamiranje i oglašavanje. No, na koji način funkcionira “virtualni marketing”?

Što je to virtualna(VR), a što dorađena(AR) stvarnost?

Prvo valja ukratko objasniti neke osnovne pojmove radi boljeg razumijevanja.

Virtualna stvarnost ili skraćeno VR (virtual reality) gotovo u potpunosti zamjenjuje stvarni svijet stvarajući jedinstvene, interaktivne virtualne svjetove. Za razliku od AR-a (dorađene stvarnosti), za pristupanje VR-u potrebni su posebni uređaji (VR naočale) i senzori te kontroleri za interakciju s virtualnim prostorom. Neki uređaji mogu raditi samostalno, dok drugi trebaju konstantu vezu s računalom.

Dorađena stvarnost ili skraćeno AR (augemnted reality) podrazumijeva ubacivanje virtualnih objekata u stvarni svijet. AR nas ne stavlja virtualni svijet, već pomoću uređaja poput pametnih telefona prikazuje virtualne objekte preko slike stvarnog svijeta. Pri korištenju AR-a, korisnici zadržavaju potpuni pristup stvarnom svijetu dok u isto vrijeme imaju mogućnost manipuliranja virtualnim aspektima. Dobar primjer dorađene stvarnosti je mobilna igra Pokémon-GO. Drugi primjeri proširene stvarnosti su razni filteri koje vidimo u mnogim aplikacijama poput Instagrama ili Snapchata.

Kako se VR i AR uklapaju u marketing?

Pomoću VR-a i AR-a moguće je stvoriti sveobuhvatna, imerzivna i interaktivna iskustva koja potrošačima omogućuju da pobliže promotre neki proizvod ili uslugu za koju su zainteresirani. Također povećavaju mogućnosti personalizacije proizvoda ili usluge te olakšavaju proces kupovine.

Primjeri uporabe VR-a u marketingu

TOMS Shoes

Za one koji ne znaju, TOMS je kompanija koja se bavi obućom. Poznati su po svojoj akciji u kojoj za svaki kupljeni par obuće, TOMS donira jedan par djetetu kojem je obuća potrebna. Svoju kampanju po imenu „Jedan za jedan“ dodatno su popratili putem VR filma. U filmu The TOMS Virtual Giving Trip pratimo TOMS tim koji se zaputio u Peru. Tamo tim posjećuje školu čiji će učenici dobiti svoje nove tenisice. Ovaj film se onda prikazivao pomoću VR naočala u raznim TOMS dućanima. Ako je suditi po reakcijama posjetitelja, film je bio pravi hit.

Oreo

Ovdje imamo još jedan dobar primjer kako virtualna stvarnost može biti vrlo pristupačna. Koristeći Googleove Cardboard VR naočale ,  možete zaroniti u Oreo svijet. U njemu putujete rijekom od mlijeka, preko čokoladnih planina i ogromnih Oreo keksa kako bi vidjeli kako nastaju Oreo keksi s okusom muffina. Riječ je o jednom vrlo zgodnoj i jednostavnoj VR marketinškoj kampanji.

Primjeri uporabe AR-a u marketingu

Ikea

Iako se dekoriranje doma čini kao zabavan proces, definitivno nije jednostavan. Za to vam je potrebno vremena, ideja, metar i velika doza kreativnosti. Uz to potrebna vam je maštovitost kako biste mogli zamisliti kako će namještaj koji planirate postaviti na određeno mjesto tamo pristajati i hoće li to uopće biti dobro. Ikeina aplikacija Ikea Place tu je da olakša ovaj proces. U njoj možete vidjeti preko 2 000 njihovih proizvoda kojih pomoću kamere na svom mobitelu možete „postaviti“ točno na mjesto na koje ste zamislili. S ovom aplikacijom nema više beskrajnog mjerenja i zamišljanja kako bi to sve moglo izgledati. Jednostavno postavite komad namještaja i odmah vidite odgovara li vam ili ne.

Sephora

Sephorina Virtual Artist aplikacija jedan je od najpoznatijih primjera uporabe dorađene stvarnosti u industriji ljepote. Slična je Ikeinoj aplikaciji no, za razliku od namještaja, omogućuje vam da unaprijed isprobate raznu šminku.

Izvor: VRScout

AMC Kina

AMC kina došli su na zanimljivu ideju. U svojim kinima počeli su postavljati AR postere. Radi se o posterima koje skenirate putem njihove aplikacije. Tada će vam se pokazati svi važniji podaci o filmu, uključujući trailer, datum izlaska filma, glumačku postavu i slično. Također, ako je film već u kinima, možete odmah odabrati mjesta i kupiti ulaznice.

Izvor: Youtube

VR i AR marketing u manjim tvrtkama

Za razliku od velikih tvrtki poput TopShopa ili Ikee, koji mogu potrošiti velike svote novaca kako bi razvili razne nove VR i AR aplikacije i snimali razne filmove i provodili marketinške kampanje, manje tvrtke i obrti si često ne mogu priuštiti tako nešto. No postoji nekoliko načina na koje se ovo može izvesti za puno manju cijenu.

Prije svega, valja naglasiti da je korištenje dorađene stvarnosti puno pristupačnije jer je jeftinije i ne zahtijeva velika ulaganja poput nabavke VR naočala, već je dovoljan samo pametni telefon. Jedan primjer kako bi se ovo moglo izvesti su vizitke s dodatkom AR-a. Kada te vizitke snimite kamerom na mobitelu, možete prikazati razne dodatne podatke, poput 3D modela na njoj. Nešto slično ovakvoj tehnologiji (riječ je o istom principu) možete vidjeti na primjeru AR knjige Legend – Between Gods.

U svakom slučaju, virtualna i dorađena stvarnost pokazale se su kao zanimljivo i efektivno marketinško oruđe. U budućnosti, s razvojem tehnologija, možemo svakako očekivati sve više ovakvih AR i VR marketing kampanja reklama.