Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Bank of America koristit će AI i VR za obuku zaposlenika

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Bank of America Corp. koristi umjetnu inteligenciju, virtualnu stvarnost i metaverzum kao dio obuhvatnog programa obuke za svojih 2000 novih zaposlenika. Ovaj potez odražava veću promjenu u bankarskom sektoru, jer tvrtke razvijaju tehnologiju za poboljšanje učinka i smanjenje troškova.

Glavni izvršni direktor Brian Moynihan rekao je u travnju da umjetna inteligencija može imati iznimne prednosti i da ima potencijal zamijeniti određeni dio osoblja. Pritom je napomenuo da treba biti oprezan pri uvođenju nove tehnologije jer je ona u fazi aktivnog razvoja. Predstavnik banke rekao je da je važno razumjeti princip donošenja odluka umjetnom inteligencijom.

John Jordan, voditelj Akademije Bank of America, kaže da su simulacije stvorene naprednim tehnologijama slične ponavljanjima treninga. Prema njegovim riječima, ovaj format obuke u najkraćem mogućem roku pretvara početnika u iskusnog zaposlenika.

Tijekom jednotjedne obuke, čelnici Bank of America drže uvodna predavanja i sudjeluju u raspravama o raznolikosti i inkluzivnosti, kao i o odgovornom rastu. Tijekom pauze zaposlenicima se preporučuje posjećivanje konferencijskih soba koje su opremljene slušalicama za virtualnu stvarnost. Ova tehnologija omogućuje digitalni pregled poslovnice banke u pogledu od 360 stupnjeva te pomaže u organskom kombiniranju prakse i teorije. Dodatni moduli omogućuju zaposlenicima da se upoznaju s poviješću zajmodavca i dobiju informacije o paketima povlaštenih ponuda financijske institucije.

Mike Wynn, voditelj inovacija i dizajna Akademije Bank of America, kaže da se u prostoru virtualne stvarnosti implementiraju scenariji aktivnosti banaka koji u potpunosti odgovaraju aspektima rada u stvarnosti. Na primjer, u digitalnoj dimenziji zaposlenici vježbaju svoje vještine u interakciji s klijentima koji traže velike iznose ili uče odgovarati na prijave prijevara. Također, program obuke omogućuje interakciju s botom baziranim na umjetnoj inteligenciji koji simulira ponašanje žive osobe koja je odlučila koristiti bankarske usluge. Koristi se još jedan bot koji uči zaposlenike da daju točne odgovore na pitanja kupaca. U svakom pozivnom centru financijske institucije postoji trener umjetne inteligencije koji pomaže u pripremi za komunikaciju s klijentima.

Koncept programa virtualne stvarnosti je prvi put testiran 2019. te je kao rezultat ovog iskustva korištenja digitalnih alata za obuku, 97% zaposlenika koji su sudjelovali u svojevrsnom eksperimentu reklo je da su se počeli osjećati ugodnije pri obavljanju zadataka. Također, financijska institucija je otkrila da je asimilacija materijala u virtualnom prostoru brža od tradicionalnog učenja u učionici.

Bank of America također trenutno razmatra korištenje Metaversa za privlačenje mlađe generacije potencijalnih zaposlenika na sajmove poslova.