Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Zašto Nintendo izbjegava VR svijet?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Nintendo, ikonična japanska tvrtka za igre, poznata je po svojem inovativnom i obiteljski prihvatljivom pristupu igrama. Međutim, jedno pitanje već godinama lebdi među zaljubljenicima u igre: Zašto Nintendo nije kročio u svijet virtualne stvarnosti (VR) kao neki od svojih konkurenata? U ovom članku razmatramo razloge zašto se Nintendo oklijeva prihvatiti VR i istražujemo njihovu jedinstvenu filozofiju igara.

Filozofija igara

Primarni cilj Nintenda oduvijek je bio stvaranje široko dostupne igraće opreme koja služi kao platforma za njihovu ekskluzivnu biblioteku obiteljski prihvatljivih igara. Iako bi ovaj pristup mogao izgledati jednostavno, on čini temelj Nintendove strategije. Oni se ističu pružanjem onoga što je njihova publika već navikla, dok uvode nove elemente koje igrači mogu prihvatiti ili zanemariti.

Veći dio Nintendovog uspjeha može se pripisati Gunpeiju Yokoiju, plodnom dizajneru odgovornom za pionirski rad u segmentu prijenosnih igara tvrtke. Yokoijeva filozofija temelji se na “lateralnom razmišljanju s uvenulom tehnologijom”. Ukratko, Nintendo prosperira koristeći zrelu tehnologiju koja je ekonomična i dobro poznata, a zatim je primjenjuje na inovativne i zabavne načine u igrama.

Virtual Boy: Pogreška iz ’90-ih

Prethodni pokušaj Nintenda s VR-om, Virtual Boy, pušten je u prodaju tijekom VR ludila ’90-ih. Međutim, nije ispunjavao uvjete za pravi VR headset. Unatoč stereoskopskim zaslonima, nedostajale su mu bitne VR značajke poput praćenja glave i kontrolera pokreta. Igrači su doživljavali umor očiju, mučninu i glavobolje, što je dovelo do njegovog propadanja. Cijenjen je bio 180 dolara 1995. godine, što nije moglo konkurirati Nintendo 64, koji je nudio pravu 3D grafiku.

Nintendova pouka iz Virtual Boy-a nije bila da je VR propao, već da inovacija treba biti usklađena s njihovim osnovnim načelima. Nastavili su se usmjeravati na prijenosne igre, predstavljajući Game Boy, Game Boy Advance i Nintendo 3DS, osiguravajući kompatibilnost unatrag kako bi poboljšali korisničko iskustvo.

Labo VR: Eksperiment

Godine 2019. godine, Nintendo je isprobao VR s Labo VR za Nintendo Switch. Ovaj DIY pribor od kartona predstavio je obiteljski prihvatljiva VR iskustva koristeći Joy-Con kontrolere. Iako je to bio intrigantan eksperiment, ostao je kao jednokratni događaj s ograničenim brojem originalnih VR sadržaja. Trećepostrani razvojni programeri mogli su stvarati igre za njega, ali dizajn headseta nije bio pogodan za dugotrajnu igru u VR-u.

Veliko pitanje ostaje: Kada će Nintendo prihvatiti VR kao potpunu igraću platformu? S obzirom na njihovu nedavnu koncentraciju na spajanje razvoja prijenosnih i konzolnih igara s konzolom Switch, izlazak posvećenog hardverskog uređaja za VR u bliskoj budućnosti čini se malo vjerojatnim.

Nintendo je izrazio skepsu prema VR-u u prošlosti. Shigeru Miyamoto, istaknuta osoba u Nintendu, izjavio je 2014. godine da VR nije u skladu s njihovom vizijom široko dostupnog igračkog iskustva. Međutim, krajolik VR-a znatno se promijenio od tada, s napredovanjima poput prolaza kroz miješovitu stvarnost postajanjem standardom na samostalnim headsetima.

Patent Nintenda za mješovitu stvarnost

Nintendo aktivno provodi patente povezane s sustavima mješovite stvarnosti. Jedan takav patent iz 2022. godine prikazuje multiplayer igru na predloženoj platformi za stolne igre. To sugerira da Nintendo pažljivo prati tehnologiju mješovite stvarnosti, iako s oprezom koji je obilježio njihov pristup najnovijim tehnologijama.

Modus operandi Nintenda uključuje usredotočenje na jedan značajan izum u jednom trenutku, često uz dodatne funkcije i jedinstvene metode unosa. Iako budućnost može donijeti iznenađenja, vjerojatno je da će sljedeći korak Nintenda u svijetu VR-a biti još jedan eksperiment ili dodatak koji će iskoristiti zrelu tehnologiju na inovativan način.

Oprez Nintenda da uđe na tržište VR-a može se pripisati njihovoj posvećenosti jedinstvenoj filozofiji igara. Oni daju prednost pružanju pristupačnih i obiteljski prihvatljivih igraćih iskustava pred praćenjem tehnoloških trendova. Iako su istraživali VR s Labo VR, Nintendov oprezan pristup novim tehnologijama ostaje nepromijenjen. Dok se tehnologija nastavlja razvijati, bit će zanimljivo vidjeti hoće li stav Nintenda prema VR-u doživjeti transformaciju ili će nastaviti usredotočiti se na svoju provjerenu formulu izvrsnosti u igrama.