Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Metaverzum bi mogao biti ekološki koristan

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U svijetu koji se bori s izazovima globalnog zagrijavanja i klimatskih promjena, pojavio se nevjerojatan heroj. Metaverzum, virtualno 3D okruženje koje spajaju fizički i digitalni svjet, pruža tračak nade za zeleniju budućnost. Pionirsko istraživanje sa Sveučilišta Cornell otkriva iznenađujući potencijal metaverzuma u ublažavanju klimatske krize, predviđajući smanjenje globalne površinske temperature za skromnih 0,02 stupnja Celzijeva do kraja stoljeća.

Ovo revolucionarno istraživanje, koje je predvodio doktorski student Ning Zhao i stariji profesor Fengqi You, osvjetljava transformacijsku moć ove imerzivne tehnologije. Koristeći analizu temeljenu na umjetnoj inteligenciji i proučavanje podataka iz ključnih sektora poput tehnologije, energije, okoliša i poslovanja, istraživački tim istražio je rast metaverzuma i njegov utjecaj na emisije stakleničkih plinova.

Razmatrajući najperspektivnije primjene metaverzuma – udaljeni rad, virtualna putovanja, udaljeno učenje, igranje i druge aktivnosti – istraživači su opisali tri različite putanje rasta: sporo, nominalno i brzo. Paralele su povučene s usvajanjem prethodnih revolucionarnih tehnologija poput televizije, interneta i pametnih telefona, a istraživanje je predvidjelo da će metaverzum osvojiti maštu više od 90% populacije u roku od tri desetljeća.

Potencijalne ekološke koristi metaverzuma su velike. Istraživanje je otkrilo da bi ograničavanje poslovnih putovanja imalo najveći pozitivan učinak, smanjujući emisije ugljika i potičući dekarbonizaciju sektora prijevoza. Uvođenjem virtualnih konferencija i sastanaka, potreba za fizičkim putovanjima mogla bi se znatno smanjiti, što bi rezultiralo značajnim ekološkim dobitima.

Rast metaverzum industrije potaknut je velikim igračima poput Mete (nekadašnji Facebook) i Microsofta, koji su oboje pridonijeli istraživanju. Fokus Mete je na individualnim iskustvima, posebno igranju igara, dok se Microsoft specijalizira za poslovna rješenja, uključujući konferencije i učenje na daljinu, što ističe raznolike primjene ove rastuće tehnologije.

Prema profesoru Youu, potencijalne ekološke koristi metaverzuma su impresivne. Do 2050. godine, industrija bi mogla smanjiti emisije stakleničkih plinova za ogromnih 10 gigatona, smanjiti koncentraciju ugljičnog dioksida u atmosferi za 4,0 PPM-a (parts per million), smanjiti efektivno radijacijsko prisiljavanje za 0,035 vata po četvornom metru te smanjiti ukupnu domaću potrošnju energije za 92 EJ, što premašuje potrošnju energije svih sektora u prethodnim godinama.

Ovi rezultati imaju ključne implikacije za političare koji teže postizanju ciljeva nulte emisije. Rast metaverzuma pruža priliku za ubrzavanje napretka i poticanje fleksibilnih strategija dekarbonizacije. Promovirajući rad na daljinu, učenje na daljinu i virtualni turizam baziran u metaverzumu, političari mogu poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti emisije onečišćivača zraka. Osim smanjenja emisija iz transporta i komercijalne potrošnje energije, metaverzum također ima potencijal da transformira način distribucije energije, usmjeravajući više energije prema stambenom sektoru.

Ipak, važno je prepoznati da metaverzum sam po sebi ne može riješiti klimatsku krizu. Profesor You ističe da, iako ova inovativna tehnologija može dati značajan doprinos, treba je iskoristiti na razuman i komplementaran način uz napore u svim sektorima gospodarstva.

Dok se suočavamo s kompleksnim izazovima klimatskih promjena, metaverzum predstavlja obećavno oružje u našem arsenalu. Iako se njezin utjecaj može činiti skromnim, ukupni učinak korištenja ove tehnologije u kombinaciji s drugim strategijama za ublažavanje može nas usmjeriti prema zelenijoj budućnosti. Mogućnost smanjenja globalne površinske temperature za 0,02 stupnja Celzijeva može se činiti nevažnom, ali svaki stupanj je važan kada je u pitanju zaštita našeg planeta.

Pojava metaverzuma predstavlja uzbudljiv trenutak u kojem se tehnologija susreće s ekološkom sviješću. Prihvaćanjem ove imerzivne digitalne stvarnosti, započinjemo put prema održivoj budućnosti. Kroz daljnja istraživanja, inovacije i odgovornu primjenu, metaverzum ima potencijal otključati nove prilike u borbi protiv klimatskih promjena, otvarajući put prema svjetlijoj i hladnijoj budućnosti.