Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Poznati softver za testiranje GPU dobio DX12 Ultimate dodatak

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Jedna od najpoznatijih aplikacija za testiranje gejming hardvera (tzv. benchmark), 3D Mark, od ove nedjelje ima dodatak za isprobavanje najnovijih gejming grafičkih kartica koje podržavaju komunikaciju s gejming softverom preko savremenog programskog interfejsa (API) DirectX 12 Ultimate.

3D Mark Speed Way. Slika: UL Solutions

Najnoviji dodatak za 3D Mark paket testova, Speed Way, razvijen je s ciljem da se savremene gejming grafičke kartice sva tri proizvođača isprobaju prilikom obavljanja najzahtjevnijih operacija koje DirectX 12 Ultimate API obezbjeđuje u najnovijim igrama, a to su prije svega prelijepo globalno osvjetljenje 3D okruženja uz pomoć ray tracing tehnologije i napredno sjenčenje (Mesh shading).

Tehnologije poput ray-tracing i mesh shading postaju nezaobilazna komponenta modernih video igara, pa je jako važno imati jedan standard poput 3D Mark-a u kojem bi svi najnoviji modeli GPU mogli da se testiraju. Rezultati takvih testova omogućavaju nama gejmerima da bolje uporedimo različite modele, steknemo sliku o tome kako se oni ponašaju u zahtjevnim gejming aplikacijama, a posebno uzimajući u obzir budžet koji nam stoji na raspolaganju za kupovinu novog komada gejming hardvera.

Izgled 3D okruženja u najovijem dodatku za 3D Mark. Slika: UL Solutions

Kada već govorimo o komparaciji, onda je važno istaći i da će 3D Mark „Speed Way“ imati važan „VS. Mode“ koji će omogućiti da svoje testove uporedite s testovima vaših prijatelja, ali i rezultatima koje su dobile hiljade drugih gejmera. Hardcore gejmeri kojima je baš stalo da naprave najbolje gejming kućište mogu da idu još dalje i da se takmiče za prvo mjesto na „listi slavnih“ (Hall of Fame).

Još jedna zanimljiva opcija najnovijeg softvera za testiranje biće i tzv. „Interactive Mode“, koji će korisniku dozvoliti da se slobodno kreće kroz zadato 3D okruženje po želji, a s ciljem podrobnijeg testiranja vašeg GPU „zamorca“.

Iako 3D Mark ima nekoliko verzija koje su besplatne, a za koje ste možda već i čuli (Time Spy, Night Raid i Fire Strike), najnovija verzija dodatka moraće da se plati. Tačnije, moraćete da uzmete 3D Mark Advanced Edition koji trenutno košta 34,99 dolara ili da nadogradite trenutnu pretplatu za 4,99 dolara.

Prvu verziju pouzdanog softvera za testiranje, 3Dmark99, razvila je kompanija Futuremark oktobra 1998. godine. Od tada, 3D Mark je postao sinonim za standard u oblasti nezavisnih gejming testova. Kompaniju Futuremark preuzeo je UL Solutions 2014. godine, pa se od tada 3D Mark razvija pod okriljem novog brenda.

Izvor: tehnoverzum.me