Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Microsoft HoloLens mogao bi učiniti rudarenje sigurnijim

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Nacionalno Speleološko Društvo Kanade (National Speleological Society, NSS), tijelo koje se među ostalim bavi rudarskim tehnologijama i rješenjima za sigurnije rudarenje, ušlo je u partnerstvo s Cambrian R&D centrom za pametno rudarenje (Cambrian R&D Centre for Smart Mining). Cilj partnerstva je razvijanje kaciga koje će poslužiti kao baza na koju se mogu zakvačiti AR (dorađena stvarnost) naočale, omogućujući korištenje AR tehnologije pod zemljom. Riječ je o prvoj kacigi takve vrste koja će biti dostupna na tržištu.

Kaciga će biti dizajnirana da rad u kombinaciji s Microsoftovim HoloLens AR naočalama pomoću kojih rudari pristupaju Miner Operate Survey System-u (MOSS). Riječ je o programu koji razvija NSS Canada. MOSS će služiti rudarima kako bi mogli isplanirati postupak raznošenja stijena sa što većom efikasnošću. Program pokazuje mjesta koja treba izbušiti, stvarajući pri tome efikasan plan bušenja i umanjujući količinu otpadnog materijala koja nastaje ovim procesom. Iz NSS-a navode kako korištenje ovo sustava ubrzava cijeli proces za 10-15%.

Pomoću AR tehnologije, rudari će imati izravan pristup važnim informacijama uživo. Te informacije bit će prikazane na stijenama koje ih okružuju, a rudari će ih moći kontrolirati pomoću pokreta rukama. Ove informacije moći će se slati i na površinu, omogućavajući suradnju uživo između rudara u rudniku i onih koji se nalaze na površini.

Ovakva tehnologija mogla bi drastično povećati sigurnost radnika. Obično, rudari moraju prije bušenja označiti mjesta na kojima će se bušiti, a to zahtijeva rad blizu stijene. Korištenjem HoloLensa, radnici mogu izmjeriti i odrediti mjesta koja treba bušiti sa sigurne udaljenosti.

Izvor slika: NSS Canada