Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Prvi virtualni spomenik posvećen herojima Domovinskog rata proizvela je tvrtka Culex

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U suradnji s javnom ustanovom „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ u čast hrabrim pripadnicima Samostalnog zrakoplovnog voda Culex XR Studio izradio je virtualni spomenik.

Malo je toga bilo poznato hrvatskoj javnosti o jednoj od prvih zrakoplovnih postrojbi formiranih u Hrvatskoj te hrabrosti pripadnika Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek i njihovom doprinosu u obrani Vukovara.

Najznačajnije djelovanje Samostalnog zrakoplovnog voda zabilježeno je tijekom opsade Vukovara kada je opkoljenom gradu dostavljala opremu, medicinske potrepštine te kasnije improviziranim bombama izvodila napade na neprijateljske položaje.

 VIrtualni spomenik je smješten u izložbenom primjerku aviona Antonov An-2 koji se koristio za let samostalnog zrakoplovnog voda, možete proživjeti jedan od letova iznad Vukovara 1991. godine.

Foto: prikaz virtualnog zrakoplova iznad Vukovara

VR simulacija započinje u Đakovu te nedugo zatim letite iznad Grada Heroja gdje možete doživjeti tadašnje ratno stanje Vukovara. S vama se voze pilot i kopilot te dva padobranca koji u određenom trenutku izbacuju paket pomoći braniteljima grada Vukovara dok po vama neprijateljske snage pucaju iz raznih oružja pokušavajući oboriti avion.

Darko Bilandžić i Mario Mikić Vučak iz Culexa

Kroz našu VR simulaciju proživljavate herojske trenutke svih sudionika samostalnog zrakoplovnog voda.

Virtualna simulacija izrađena je u bliskoj suradnji sa živućim pripadnicima Samostalnog zrakoplovnog voda gdje su njihova sjećanja na bitku za Vukovar detaljno prikazana putem ove simulacije. Glasovi i pokreti pilota i kopilota su „posuđeni“ od pukovnika Josip Hrgovića te natporučnika Darko Reinspacha.

Foto: Vlasnici Culexa uz zrakoplov u kojem su izveli virtualni svijet

Ovo je unikatno virtualno iskustvo s potpisom. Pogledajte video.

S tehničke strane, avion je opremljen sa 6 HTC VIVE PRO jedinica, automatskim paljenjem ventilatora, subwooferom za efekt rada motora te računalima opremljenim nVidia GTX 2080 grafičkim karticama.

Culex XR Studio specijalizirani studio fokusiran na razvoj i produkciju jedinstvenih virtualnih iskustava i interaktivnog cinematskog 360° video sadržaja.