Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Spacetop AR laptop je zanimljiva ideja s trenutnim ograničenjima

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Otkrivanje Spacetop AR prijenosnog računala na događaju AWE 2023 donijelo je intrigantnu koncepciju koja ima potencijal revolucionirati način na koji interakcijamo s prijenosnim računalima. Zamjenjujući tradicionalni fizički zaslon parom AR naočala, Spacetop AR računalo, razvijeno od strane tvrtke Sightful, obećava futurističko i uzbudljivo računalno iskustvo. Međutim, osobno iskustvo otkrilo je nekoliko ograničenja koja trenutno otežavaju njegovu upotrebljivost.

Na prvi pogled, dotjerani i futuristički dizajn Spacetop prijenosnog računala privukao je pažnju usred živahne izložbe. Korištenje AR naočala kao medija za prikaz, razvijenih u suradnji s XREAL-om (nekadašnjim Nreal-om), dodalo je na njegovoj jedinstvenosti. Međutim, početno uzbuđenje brzo je zamijenio zabrinutost zbog ograničenog vidnog polja.

Ograničeno vidno polje naočala predstavljalo je značajan izazov jer je zahtijevalo neprestano naginjanje glave kako bi se vidio cijeli virtualni zaslon. Ovaj problem rezultirao je “prozorčićima”, gdje virtualni objekti nisu se u potpunosti preklapali, već su djelomično izrezani. Pokušaji rješavanja ovog problema, poput pomicanja virtualnog monitora dalje, bili su neučinkoviti zbog rezolucije naočala od 1080p, zbog čega je tekst postajao teško čitljiv kada se zaslon premjesti predaleko.

Još jedna zamjerka Spacetop prijenosnom računalu bila je odsutnost praćenja pokreta ruke, značajke koja postaje sve učestalija u području AR tehnologije. Korisnici su ostavljeni s dodirnom pločicom koja se pokazala spora i nedovoljna za navigaciju kroz različite prostore. Zadaci koji bi se brzo obavili dodirivanjem zaslona ili praćenjem pokreta ruke, poput premještanja kartica ili promjene veličine, postali su dugotrajni i frustrirajući.

Osim toga, smještaj web kamere na tipkovnicu stvarao je neugodan kut nalik špijunskoj kameri. Iako korisnici mogu poravnati svoj virtualni zaslon s web kamerom kako bi smanjili prebacivanje pogleda, ova kompromisna rješenja ističu inherentna ograničenja dizajna Spacetop prijenosnog računala.

Ipak, unatoč trenutnim nedostacima, tvrtka Sightful je posvećena rješavanju ovih problema s prikazom i kontinuiranim poboljšanjem Spacetop prijenosnog računala. Tvrtka prepoznaje potrebu da drži korak s napretkom u industriji i otvorena je za suradnju s drugim proizvođačima naočala u budućnosti.

Međutim, ostaje pitanje zašto bi potrošači odabrali uložiti 2000 dolara u Spacetop prijenosno računalo kada mogu nabaviti XREAL naočale po znatno nižoj cijeni i postići sličnu funkcionalnost. Tim iza Spacetop računala ističe svoj dizajn i fokus usmjeren na AR tehnologiju, naglašavajući značajke poput prostornog premještanja zaslona prstima ili gumbom za Reality Mode koji omogućuje potpuni prikaz okoline.

Nesumnjivo, Spacetop AR prijenosno računalo ima ogroman potencijal. Veliki vidni kut, visoka razlučivost AR zaslona i lagana rješenja za praćenje koja su predstavljena na događaju AWE 2023 sugeriraju da bi buduće generacije naočala mogle poboljšati ukupno iskustvo. Spacetop prijenosno računalo moglo bi postati preferirani alat za rad u raznim okruženjima, uključujući rad od kuće, kafiće i zajedničke radne prostore, pružajući korisnicima prednosti privatnosti za one koji cijene osobni radni prostor.

Iako trenutna inačica Spacetop AR prijenosnog računala ne ispunjava svoje obećanje kao nadmoćna alternativa tradicionalnim prijenosnim računalima, privlačnost i društveno prihvatljiv aspekt ne mogu se zanemariti. Kombinacija AR naočala s vidljivim oblikom prijenosnog računala ili tableta odmah prenosi njegovu svrhu promatračima, bez konfuzije ili ismijavanja.

Zaključno, Spacetop AR prijenosno računalo predstavlja intrigantnu viziju budućnosti računalstva, ali trenutna ograničenja otežavaju njegovu praktičnost i vrijednost. S kontinuiranim poboljšanjima i nadogradnjama, predanost tvrtke Sightful poboljšanju korisničkog iskustva pruža nadu. Kako tehnologija napreduje, bit će zanimljivo promatrati kako će se Spacetop AR prijenosno računalo razvijati i oblikovati krajolik prostornog računalstva.