Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Stručnjaci upozoravaju – metaverzum bi mogao ugroziti maloljetnike

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Meta, tvrtka prije poznata kao Facebooka dobila je kritike od više od 70 skupina za sigurnost djece na internetu i stručnjaka koji pozivaju izvršnog direktora Marka Zuckerberga da otkaže planove za omogućavanje pristupa maloljetnicima njegovu novom “Horizon Worlds” metaverzumu. Skupina tvrdi da se maloljetnicima već prikazuju online zlostavljanje, uznemiravanje i uvredljiv sadržaj na platformi. Izvješće koje je sastavio Centar za suzbijanje digitalne mržnje prošlog mjeseca otkrilo je da maloljetni korisnici već sudjeluju u besplatnoj online platformi i da su “uobičajeno izloženi zlostavljanju i uvredama – uključujući seksualno eksplicitne uvrede te rasističke, misogene i homofobne uvrede – i drugom uvredljivom sadržaju”. Izvješće grupe navodi da su istraživači identificirali najmanje 19 slučajeva zlostavljanja usmjerenih prema maloljetnicima u svojih 100 posjeta Horizon Worlds-u, koji trenutno ima dobnu granicu od 18 godina.

Prema internom dopisu koji je u veljači objavio Wall Street Journal, izvršni direktori Facebooka planiraju otvoriti “Horizon Worlds” za korisnike u dobi od 13 do 17 godina. Međutim, stručnjaci tvrde da bi Zuckerberg trebao otkazati planove za omogućavanje pristupa maloljetnicima njegovu novom “Horizon Worlds” metaverzumu jer bi ih to moglo izložiti riziku od online zlostavljanja. Otvoreno pismo koje je potpisala skupina od više od 70 skupina za sigurnost djece na internetu i stručnjaka navodi da “ono što može biti dobro za vašu dobit može biti izuzetno štetno za mlade ljude”.

Facebook, Meta, TikTok i druge platforme su bile kritizirane od strane zakonodavaca zbog nedostatka adekvatnih mjera zaštite kako bi zaštitili djecu od štetnog sadržaja i online zlostavljanja. Navodno, Meta poduzima korake kako bi zaštitila maloljetne korisnike od štetnog sadržaja unutar metaverzuma. Prije nego što Horizon Worlds postane dostupan za tinejdžere, tvrtka će imati dodatne zaštite i alate kako bi im osigurala prikladna iskustva za njihovu dob. Quest headseti su za osobe od 13 godina i starije, a tvrtka potiče roditelje i skrbnike da koriste alate za roditeljski nadzor, uključujući upravljanje pristupom aplikacijama, kako bi osigurali sigurna iskustva.

Metina tehnologija metaverzuma privlači kritike i izaziva zabrinutost zbog online sigurnosti. Iako tvrtka poduzima korake kako bi zaštitila maloljetne korisnike, stručnjaci se zalažu za otkazivanje planova Marka Zuckerberga o dopuštanju maloljetnika u njegov metaverzum “Horizon Worlds” jer bi ih to moglo dovesti u rizik od online zlostavljanja. Grupa od više od 70 online organizacija za sigurnost djece i stručnjaka traži više recenziranih istraživanja o potencijalnim rizicima metaverzuma kako bi bili sigurni da će djeca i tinejdžeri biti sigurni.