Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Meta plaća visoke plaće razvojnim programerima za metaverzum

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Matična tvrtka Facebooka, Meta, plaća visoke plaće programerima koji su sposobni stvarati igre, aplikacije i tehnologiju pokretanu virtualnom stvarnošću. Takvi programeri mogu zaraditi do milijun dolara u ukupnom paketu naknada, prema anonimnim izvorima upoznatim s temom. Ove zapanjujuće visoke plaće odražavaju više-milijardersku investiciju tvrtke u metaverzum, gdje realistični računalno generirani prostori omogućuju korisnicima interakciju jedni s drugima. CEO Mete, Mark Zuckerberg, predvidio je da će XR naočale i pripadajući programi u konačnici zamijeniti neke oblike komunikacije uživo i postati sljedeća računalna platforma. Međutim, ove plaće i investicije dolaze usred kampanje smanjivanja troškova u tvrtki. Meta je otpustila tisuće radnika i zatvorila neke projekte, dok se suočava s financijskim izazovima zbog konkurencije, novih propisa o privatnosti i nestabilnosti tržišta.

Meta plaća visoke plaće razvojnim programerima

Meta, nekada poznata kao Facebook, uložila je velika sredstva u metaverzum, koji nudi imerzivne digitalne svjetove dostupne putem uređaja pokretanih virtualnom stvarnošću. Dok se Meta u javnim priopćenjima fokusira na ružičastu viziju budućnosti ljudske komunikacije, tvrtka također plaća izrazito visoke plaće programerima kako bi tu viziju pretvorila u stvarnost. Programeri koji mogu graditi igre, aplikacije i tehnologiju pokretane virtualnom stvarnošću mogu zaraditi ukupne pakete naknada u rasponu od 600.000 do gotovo milijun dolara. Visoke plaće odražavaju više-milijardersku investiciju tvrtke u metaverzum, koji je računalno generirani prostor u kojem korisnici mogu interaktirati putem uređaja virtualne i proširene stvarnosti.

Mark Zuckerberg, CEO Mete, predvidio je da će uređaji za virtualnu i proširenu stvarnost postati sljedeća platforma za računalstvo, te u konačnici zamijeniti komunikaciju uživo. Također je nazvao 2023. godinu “godinom učinkovitosti”, što ukazuje na to da tvrtka planira smanjiti srednji menadžment i smanjiti nepotrebne projekte. Investicija Mete u metaverzum također se provodi u okviru kampanje smanjenja troškova tvrtke, koja je otpustila tisuće radnika i ugasila neke projekte. Tvrtka se suočava s financijskim izazovima zbog povećane konkurencije za oglašavanje i korisnike, novih propisa o privatnosti te tržišnih nestabilnosti uzrokovanih čimbenicima poput rata u Ukrajini i rastućih inflacija.

Visoki honorari u Meti odražavaju veće trendove u tehnološkoj industriji

Visoki plaćeni poslovi za razvoj virtualne stvarnosti u Meti odražavaju veći trend u tehnološkoj industriji, gdje tvrtke žele potrošiti više nego konkurenti kako bi privukle najbolje talente. Prema bivšim zaposlenicima Meta HR-a, tvrtka plaća iznad tržišnih stopa za mnoge uloge, a malo je natjecanja prilikom ponude poslova. Slično, tehnološki divovi poput Googlea, Amazona i Applea također su otpustili radnike i smanjili projekte kao odgovor na nove ekonomske pritiske. Prema Layoffs.fyi, web stranici koja prati otpuštanja u tehnološkoj industriji, tehnološka industrija je u posljednje dvije godine izgubila najmanje 332.614 radnih mjesta.

Ulaganje u Metaverzum

Metina investicija u metaverzum uključuje izgradnju XR naočala i niza programa koji će omogućiti korisnicima da međusobno djeluju. Tvrtka je predstavila high-end VR naočale, Quest Pro, koji pokreće virtualna stvarnost, a namijenjen je poslovnim korisnicima i tvrtkama kao alat za suradnju, a prodaje se po cijeni od 1500 dolara. Meta je također kupila najmanje sedam studija za virtualnu stvarnost kako bi poboljšala raspon aplikacija dostupnih na svojim uređajima. Nadalje, Meta ulaže u istraživanje kako bi poboljšala temeljnu tehnologiju svojih uređaja i ponudila korisnicima realističniji osjećaj prisutnosti u metaverzumu.

Ukratko

Meta plaća visoke plaće programerima sposobnim za izgradnju igara, aplikacija i tehnologije za metaverzum. Ove plaće odražavaju više-milijardsku investiciju tvrtke u metaverzum, koji ima za cilj ponuditi uzbudljive digitalne svjetove dostupne putem raznih uređaja.

Međutim, postoje zabrinutosti zbog potencijalnih negativnih posljedica potpuno realiziranog metaverzuma. Problemi vezani za privatnost i sigurnost, kao i pitanja ovisnosti i socijalne izolacije, samo su neki od izazova koji će se trebati riješiti.

Još uvijek nije jasno koliko će brzo metaverzum postati stvarnost i kakav će utjecaj imati na društvo u cjelini. Ali jedno je sigurno: metaverzum ima potencijal da temeljito transformira način na koji interaktiramo s tehnologijom i međusobno. Bit će na pojedincima i organizacijama da se snađu s prilikama i izazovima ovog novog digitalnog terena.

Dok tehnologija nastavlja napredovati, a naši životi postaju sve više povezani s digitalnim uređajima, vjerojatno je da će metaverzum postati sve važniji dio naše svakodnevice. Je li ovo pozitivan ili negativan razvoj, ostaje za vidjeti, ali jedno je sigurno: budućnost metaverzuma je uzbudljiv i brzo evoluirajući prostor koji će nastaviti zarobljavati maštu ljudi diljem svijeta.