Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Kako virtualna stvarnost može pomoći u učenju?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Iako se virtualna stvarnost koristi kao tehnologija koja poboljšava iskustvo računalnih igara, sve se više primjenjuje u područjima poput edukacije.

Ideja i dugoročni cilj je da se VR i srodne tehnologije koriste kao dopuna edukaciji učenika i studenata. Stvari poput učenja gramatike ne priliči VR-u, no iznimno je koristan za demonstraciju i upuštanje u vizualna i taktilna iskustva.

Stoga, kako bi doznali samo djelić učinka i potencijalne koristi od ove tehnologije, pogledajmo gdje i kako se sve već koristi ili će se moći koristiti u veoma skoroj budućnosti.

Zanimljivi primjeri novih mogućnosti VR edukacije

1. Stavite se u sljedeću situaciju.

Učitelj/ica ste i želite svojim učenicima dočarati topografiju pojedinih regija sjeverne Amerike ili želite odvesti učenike u Dubai kako bi doživjeli očaravajuća iskustva te dobila inspirativnu nadu budućnosti.

Ne zvuči pretjerano realistično, zar ne?

Što je s istraživanjem drevnih Egipatskih sarkofaga i mumija, bliskog pogleda unutar intrigantnog načina rada motora ili pak istraživanje površine zemlje pored opasnih i aktivnih vulkana. Sve to u 360° i sa svim učenicima u isto vrijeme.

Ovdje u igru stupa učiteljski potencijal VR-a – ogromno neistraženo područje čija korist još niti nije potpuno pojmljiva. S njim, nemoguće postaje moguće, te se navedene stvari mogu s relativnom lakoćom izvoditi na dnevnoj bazi.

2. Znanstvena područja poput medicine i biologije imala bi veliku korist od VR-a. Učenici i studenti mogli bi zaroniti u virtualne svjetove gdje su oni veličine mrava i slobodno mogu putovati i istraživati najkompliciranija područja ljudskog tijela.

Od živčanog sustava, mišića, funkcionalnosti vitalnih organa pa sve do vježbanja pravih operacija u virtualnoj stvarnosti, lako je vidjeti kako bi ova tehnologija drastično promijenila način učenja u sličnim područjima.

3. Sat likovnog je i djeci je dosadno. Nema problema. Povedite svoj razred u Louvre muzej i pokažite im autentičnu fotografiju Mona Lise.

Poučavate kiparstvo? Oživite Michelangela dok gledate njegove skulpture u visokoj rezoluciji te primjećujete svaki detalj ove umjetničke legende.

Poanta? Nova inspiracija i puni pogled u živote i radove najvećih umjetnika mogli bi postati veoma lako dostupni svakom nadolazećem učeniku ili studentu.

Bolje je od „običnog“ učenja zbog…

…činjenice da ljudi uče najbrže i najefikasnije kroz nešto što je opipljivo, nešto što je moguće doživjeti i promotriti iz blizine, te kroz iskustva koja su interaktivna i nezaboravna.

Nadalje, VR tehnologija je dostupna i pristupačna. Nakon početnog troška dobavljanja VR uređaja kojeg će pokriti edukacijske ustanove, VR čini širok spektar spektakularnih iskustava dostupan svima.

Ekonomska nejednakosti djece ili studenata više ne igraju ulogu jer s VR-om čak i najdalji dio zemlje i najfascinantniji dio tehnologije udaljen je samo jedan treptaj od nas.

Učenici s poteškoćama učenja imali bi veliku korist od uvođenja VR-a u edukacijski sustav. Mogli bi posjetiti mjesta koja inače ne bi mogli i imati pristup raznim alatima za učenje koji jednostavno nisu realno izvedivi u stvarnome svijetu.

Motivacija nema cijenu. VR u učenju služio bi ne samo kao nezamjenjivi alat učenja, već kao portal u nove svjetove koji prije nisu bili opipljivi. Poslovi snova poput arheologa ili astronauta mogli bi biti dočarani kroz virtualne šetnje svemirom ili prikazom nalazišta arheoloških iskopavanja.

Dodatno, sudjelovati s nečim iz same blizine pruža emotivno i empatijsko iskustvo kakvo je veoma teško pronaći igdje drugdje, te bi moglo igrati ključnu ulogu u odlučivanju daljnje edukacije i uspjeha učenika i studenata.

Trenutni vođa u edukacijskoj virtualnoj realnosti

Najpopularnije današnje rješenje predstavlja ClassVR, odnosno, potpuno integriran uređaj bez ikakvog dodatnog hardvera čiji je cilj pružiti učiteljima moć i laku kontrolu nad VR sadržajem, kao i dodavanje vrijednosti bilo kojem edukacijskom području.

ClassVR sam po sebi dolazi s tisućama VR i AR edukacijskog sadržaja. Tvrtka također nudi potpune instrukcije za inicijalnu konfiguraciju VR uređaja te direktnu edukacijsku podršku vezano uz kako ih koristiti.

Korištenje ClassVR uređaja već sad ima obećavajuće rezultate:

  • učenje kroz iskustvo može povećati zadržavanje znanja do 75%
  • pamtimo samo 10% onoga što smo pročitali, ali možemo zadržati 90% onoga što smo doživjeli
  • VR može poboljšati postignuća studenata povećavajući rezultate ispita do 20%

VR aplikacije koje podižu edukaciju na sljedeću razinu

  • Titans of Space – prikaz planeta sunčevog sustava i putovanje kroz svemir
  • Anatomyou VR – omogućava korisnicima pregled anatomije ljudskog tijela
  • Google Expeditions – sadrži stotine interaktivnih putovanja i česti je primjer interaktivnih putovanja koja se već sada primjenjuju u školama
Titans of Space

Implikacije u budućnosti

Iako je lako vidjeti iznimnu korist VR tehnologije kao pokretač nevjerojatnih edukacijskih iskustava, bitno je ostati oprezan u njenoj implementaciji te vidjeti kako korisnici reagiraju dugoročno.

Znamo da virtualna stvarnost bez obzira na dojam ne može zamijeniti prava iskustva i interakciju s pravim ljudskim bićima. Također, današnjica je pravi primjer da iako nas tehnologija povezuje više nego ikad, na neki smo način i izolirani više nego li smo ikad prije bili.

Stoga, valja promotriti sva obećanja ove nevjerojatne tehnologije oprezno i stvoriti budućnost za učitelje i učenike kakvu još nikad nismo imali priliku vidjeti. Uz VR, cijeli svijet postaje naš učitelj.