Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

VR pomogao kirurzima razdvojiti sijamske blizance

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U zadnjih par godina, pojam virtualne stvarnosti se pretvorio iz pustog sna znanstvene fantastike u široko korišten alat u igrama, obuci radne snage i zdravstvu. VR hedseti se koriste od provođenja rutinskih testova vida do bolova u donjem dijelu leđa. Možda najimpresivnije od svega, također pružaju pre-operativnu obuku i smjernice u stvarnom vremenu za kirurge koji provode složene postupke.

Ogromno tehnološko postignuće

Po prvi put, dječaci su ležali razdvojeni, licem u lice i držeći se za ruke u zajedničkom bolničkom krevetu u Rio de Janeiru, nakon što su brazilski i, gotovo 10000 kilometara dalje, londonski kirurzi radili zajedno koristeći virtualnu stvarnost kako bi operirali spojene 3-godišnjake.

Dječaci su rođeni kraniopagi, što znači da su međusobno povezani spojenim lubanjama i isprepletenim mozgovima koji dijele vitalne vene. Samo 1 od 60 000 poroda rezultira spojenim blizancima, a još manje ih je spojenih kranijalno.

Pod vodstvom pedijatrijskog kirurga Noor ul Owass Jeelani u bolnici Great Ormond Street, blizanci Arthur i Bernardo Lima bili su podvrgnuti sedam kirurških zahvata, a sama završna operacija zahtijevala je približno 30 sati i gotovo 100 medicinskih stručnjaka. Bio je to jedan od najsloženijih procesa razdvajanja u povijesti.

Kako bi se pripremili za složenu proceduru, kirurzi su se udružili s VR inženjerima kako bi razvili točan 3D model anatomije blizanaca koristeći CT i MRI skeniranja, omogućujući bolju perspektivu njihovog “spojenog mozga”. Medicinski stručnjaci tada su mogli sigurno eksperimentirati s različitim kirurškim tehnikama kako bi identificirali najučinkovitiji put.

VR tehnologija trenutno se koristi na brojne načine u medicinskom polju, uključujući prethodne operacije odvajanja blizanaca. Ali Jeelani je rekao da je to prvi put da se tehnologija koristi u ovu svrhu u Brazilu. Govoreći za britansku novinsku agenciju PA Media, Jeelani je rekao da je sjajno vidjeti anatomiju i obaviti operaciju prije nego što zapravo izložite djecu bilo kakvom riziku.

Majka dječaka, Adriely Lima, izrazila je olakšanje i sreću obitelji jer se raduju što će blizance konačno vratiti kući.

Uskoro u usponu: VR bolnice i sveučilišta

U nadolazećim mjesecima, Ujedinjeni Arapski Emirati će izgraditi medicinski centar u metaverzumu koji će pacijentima omogućiti interakciju s liječnicima i liječenje pomoću avatara.

Ustanova će biti potpuno funkcionalna virtualna bolnica koju pacijenti mogu posjećivati ​​koristeći personalizirani 3D prikaz. U Hong Kongu, Sveučilište znanosti i tehnologije otkrilo je planove za izgradnju prvih Metaverziteta. VR učionica koju HKUST planira izgraditi zvat će se MetaHKUST, a omogućit će studentima iz cijelog svijeta da sudjeluju na predavanjima kao da su u istoj prostoriji.