Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Samsung Odyssey+: VR uređaj kojeg su mnogi propustili

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Samsung je možda poznatiji po pametnim telefonima i monitorima, ali ne treba zanemariti napore brenda u svijetu virtualne stvarnosti. Uz Samsung HMD Odyssey+, korejska tvrtka nudi najbolji argument za korištenje platforme Windows Mixed Reality. Već smo spomenuli par uređaja na WMR platformi, kao što su HP Reverb G2 i Microsoft Hololens.

Samsung HMD Odyssey+ je nasljednik izvornog Odysseyja, a glavna dodatna prednost je poboljšani zaslon. Nažalost, ne slijedi svog prethodnika na svim tržištima i ostaje ekskluzivan za SAD u vrijeme pisanja. Naravno, moguće ga je uvesti, što je za stanovnike Europe jedina opcija.

Samsung HMD Odyssey+ može se kupiti u Samsungovoj internetskoj trgovini i Microsoftu za 499 USD. U vrijeme lansiranja to je bila posebno atraktivna cijena, posebno na akciji. Sada, zahvaljujući sniženju cijena, glavni konkurenti Oculus Rift (399 USD) i HTC Vive (499 USD) su jeftiniji, što čini izbor težim. Ali Odyssey+ ima dovoljno vrlina da se nađe u ovom cjenovnom rangu i potencijalno nadmašuje konkurenciju.

Specifikacije računala

Za razliku od trenutnih VR uređaja baziranih na računalima, nije potreban previše snažan sistem kako bi mogli pokrenuti Samsung HMD Odyssey+ na vašem računalu. Kako bi mogli koristiti hedset uz 90 Hz i iskustvo potpune rezolucije, potrebne su slijedeće stavke:

  • Operacijski sustav: Windows 10 Fall Creators Update ili kasnije
  • Procesor: Intel®Core™ i5 4590 ili bolje / AMD Ryzen 5 1400 3.4 Ghz ili bolje
  • RAM: 8Gb DDR3 ili bolje
  • Grafička kartica: – Nvidia Geforce GTX 1060 ili bolje/ AMD Radeon RX 470/570 ili bolje
  • Grafički driver: Windows Display Driver Model (WDDM) 2.2 ili bolje
  • Bluetooth: Bluetooth 4.0 za kontrolere pokreta

Dizajn i udobnost

Samsung je poboljšao Odyssey+ tako što je malo smanjio težinu, na 590 g, i napravio nekoliko ergonomskih promjena za udobnost. Dvostruke AMOLED leće sprijeda i ugrađene slušalice za uši sa svake strane. Još uvijek nije najlakši HMD, ali dovoljno podstava oko vizira, krune i stražnjeg dijela ublažava vašu glavu.

Samsung Odyssey+ je prilično udoban. Svi WMR hedseti koriste aureolu u stilu PSVR-a, koja je puno lakša za nošenje i može se lakše prilagoditi većem broju veličina glave. Osim toga, Samsung Odyssey+ ima debelu i vrlo udobnu podstavu od umjetne kože.

Krug hedseta, udaljenost leće i visina slušalica mogu se podesiti, ali može varirati ovisno o obliku glave. Problem s udobnošću koji je uobičajen kod VR slušalica je taj da su teške s prednje strane, pa nakon dulje upotrebe (oko 3 sata) pritisak na čelo postaje prevelik za korisnike.  Što se tiče udobnosti, potencijalno je bolji od HTC Vive i drugih WMR slušalica, ali nije tako dobar kao Oculus Rift, ili kralj VR ​​udobnosti do sada – PlayStation VR.

Za razliku od drugih Windows Mixed Reality slušalica, Odyssey+ (baš kao i originalni Odyssey) nema vizir na preklop. Umjesto toga, možete koristiti „flashlight“ značajku koja vam omogućuje brzi uvid u stvarni svijet kroz hedset kako biste provjerili svoje okruženje.

Još uvijek nije tako prikladno kao mogućnost okretanja vizira, pa ako ste developer koji se mora brzo i često prebacivati ​​između upotrebe slušalica i tradicionalnih postavki miša/tipkovnice/monitora, ovaj faktor treba uzeti u obzir. Izvana su atraktivne slušalice s klasičnim Samsungovim dizajnerskim linijama: crne, elegantne i sjajne. Kabel od 4 m proteže se s lijeve strane i račva se na USB 3 i HDMI priključke.

Rezolucija i ostale specifikacije

Istaknute značajke Samsung HMD Odyssey+ su njegovi dvostruki AMOLED zasloni. Oni iskaču s rezolucijom od 1440 x 1600 piksela po oku i brzinom osvježavanja (refresh rate) između 90 do 60 Hz. Za usporedbu, Acer Mixed Reality HMD ima rezoluciju od 1440 x 1440 po oku s brzinom osvježavanja (refresh rate) od 90 Hz.

Na papiru se brojke čine blizu. Međutim, u stvarnosti, Samsungovi vizualni prikazi su mekani s dodatnom živošću boja koja je primjetna. Acerovi vizualni prikazi bili su malo prigušeniji i samo malo grublji. Tehnologija AMOLED zaslona, ​​po kojoj je Samsung poznat na svojim Galaxy telefonima, jasno čini razliku. U usporedbi s Dell Visorom, koji ima dosadnu i još naglašeniju neravnu kvalitetu slike, Samsung HMD Odyssey + je nedvojbeno superioran. Posebna stvar kod Odyssey+ zaslona je ono što Samsung naziva efektom vrata protiv zaslona (anti-SDE, „anti Screen Door Effect).

Efekt vrata zaslona (Screen Door Effect) je kada su razmak između piksela (ili LED dioda) na zaslonu vidljivi kao fine crne linije, dajući vam dojam da sliku gledate kroz neku vrstu žičane mreže. To je bio neugodan problem koji je ometao uranjanje na drugim VR slušalicama, ali Samsungovo rješenje to potpuno eliminira, što rezultira jasnim i jasnim vizualnim iskustvom.

Primjer efekta učinka vrata na zaslonu (Screen Door Effect)

FoV (vidno polje) je 110 stupnjeva, isto kao i Oculus Rift. Korisnici su zapravo prijavili osjećaj šireg vidnog polja nego što zapravo je, ali samo dubinska usporedba to može potvrditi. Vrtoglavica ili mučnina uopće nisu faktori, koristeći Odyssey+ u raznim igrama (DOOM VFR, Skyrim VR, Subnautica, Superhot VR, Talos Principle VR) i navigaciji po virtualnim sobama.

Praćenje

Praćenje radi kao što je obećano, čak i na VR laptopu niže klase s GTX 1050 Ti grafičkom karticom. Međutim, praćenje Samsung HMD Odyssey+ je nešto manje precizno od Rifta ili Vivea. Teško je točno odrediti zašto, ali subjektivno, čini se da virtualni objekti u Riftu ostaju čvršće na mjestu.

Kao i svi Windows Mixed Reality hedseti, prednja prednja ploča Odyssey+ hedseta ima dvije kamere za praćenje sobe i kontrolera. Kamere su postavljene na donju polovicu slušalica, otprilike 4 cm od ostalih vanjskih rubova. Samsung je usmjerio kamere prema podu i na obje strane pod blagim kutovima kako bi povećao površinu koju mogu pratiti. Inside-out kamere za praćenje na slušalicama znače 6 stupnjeva slobode (6DoF) za vašu glavu.

Kontroleri

Što se tiče kontrolera, Samsungovi Windows Mixed Reality kontroleri kretanja ne razlikuju se dramatično od Microsoftovog dizajna kontrolera, ali promjene koje je Samsung implementirao čine veliku razliku. Samsungovi kontroleri još uvijek imaju thumbpad i thumbstick, zajedno s gumbom za okidanje, gumbom za držanje, gumbom izbornika i gumbom Windows. Kontroleri također dijele sličan oblik kao i njegovi konkurenti, s aureolom LED dioda pričvršćenih na ručicu kontrolera. Međutim, Samsung nije samo rebrandirao par referentnih kontrolera. Tvrtka je nastavila tamo gdje je Microsoft stao i napravila impresivan ulazni uređaj.

Oblik ručke je prva stvar koja je može primijetiti kod Samsungovih kontrolera. Ručke na Microsoftovim referentnim kontrolerima su pomalo četvrtaste, što nije udoban oblik za držanje u ruci. Samsungovi kontroleri mnogo su ergonomičnije oblikovani. Ručke imaju mekane, zaobljene rubove i veći obujam, što je spriječilo grčeve s kojima smo se susreli tijekom korištenja standardnih Windows MR kontrolera pokreta.

Samsung je također ispravio raspored tipki standardnog kontrolera kako bi svoje kontrolere učinio udobnijima. Microsoftov dizajn ima thunbstick i touchpad postavljene jedan pored drugog, ali bilo teško je doći do oba bez podešavanja položaja ruke. Samsung je dodao blagi zavoj na vrh kontrolera, što mu je omogućilo da pomakne položaj thumbsticka i trackpada, kako bi ih bilo lakše dosegnuti. Tvrtka je također ponovno kalibrirala položaj okidača i gumba za držanje tako da je moguće dosegnuti svaki gumb iz prirodnog položaja za držanje. Tipka Windows jedina je koja se smatra pomalo neudobnom za dosezanje, ali radije bismo se nosili s malim teretom pritiska na tu tipku nego da se nađemo u situaciji da je redovito nenamjerno stišćemo.

Integrirani audio sustav

Kad je Oculus izdao Rift, iz prve smo ruke saznali prednosti integriranog zvuka na VR slušalicama. S ugrađenim zvučnicima ne trebate žonglirati dodatnim uređajem na glavi i imate jedan kabel manje za petljanje oko sebe. A ugrađeni mikrofon osigurava da uvijek imate pristup glasovnoj komunikaciji.

Microsoftov osnovni Windows Mixed Reality HMD referentni dizajn ne uključuje slušalice ili mikrofon, što je malčice glupo s obzirom da je Cortana utkana u Windows Mixed Reality platformu i zahtijeva certificirane slušalice za ispravan rad. Većina Microsoftovih partnera za slušalice držala se referentne konfiguracije i nije uključivala slušalice ili mikrofon. Samsung je naizgled jedini Windows MR partner koji je audio shvaćao ozbiljno. Na Odyssey je instalirao ne jedan, već dva mikrofona kompatibilna s Cortanom, kao i par AKG slušalica s 3D prostornom audio tehnologijom.

Slušalice imaju više točaka podešavanja koje bi trebale omogućiti udobno pristajanje svima. Zvučnike možete pomicati gore-dolje s rasponom od približno 15 mm. Također možete zakretati slušalice naprijed ili natrag u rasponu od približno 40 stupnjeva. A slušalice su na zakretnim kuglastim zglobovima, tako da bi trebale sjediti ravno na nečijim ušima.

AKG slušalice imaju samo oko 6 cm u promjeru, ali daju dovoljno glasnoće, a zvuk koji proizvode je oštar i čist. Ne bismo preporučili da ih koristite punom snagom osim ako ne želite oštećenje sluha. Srećom, možete podesiti razinu zvuka pomoću ugrađenih kontrola glasnoće koje se nalaze u donjem desnom kutu vizira.

Kompatibilnost

WMR igra Steam VR igre za HTC Vive bez ikakvih problema ili rješenja. Osjećaj je gotovo isti kao kada koristite HTC Vive. Zapravo, Steam VR igre pojavljuju se u WMR izborniku, što olakšava njihovo pokretanje. Da biste koristili SteamVR igre, jednostavno morate instalirati Steam, SteamVR i Windows Mixed Reality za SteamVR. Provjerite jeste li pokrenuli WMR home prije pokretanja SteamVR-a ili bilo koje njegove igre, jer u suprotnom kontroleri neće biti otkriveni.

Što se tiče Oculus Rift igara, WMR ih također igra ali uz neka ograničenja. Prvo, nakon instalacije Oculusa, morate instalirati besplatni alat Revive . Drugo, da biste pokrenuli Oculus Rift igre, morate pokrenuti SteamVR. Tada ćete vidjeti svoje Oculus Rift igre na početnom zaslonu SteamVR-a, iako nema sličice. Treće, WMR praćenje za Oculus Rift igre znatno je zahtjevnije nego za SteamVR igre.   Četvrto, ako snimate ekran, to je dodatno opterećenje za računalo.

Zaključak

Samsung je dobro poznata globalna marka, ali još uvijek autsajder u VR svijetu, pri čemu su korisnici Windows Mixed Reality malena manjina od manjine, prema Valveu. Bez obzira na to, Samsung Odyssey+ nudi fantastično vizualno i audio iskustvo što ga čini preferiranim izborom mnogih korisnika od svih trenutnih hedseta baziranih na računalu. Ne nadmašuje Rift u pogledu ergonomije ili Vive za praćenje širokog područja, ali glatko uranjanje s Odyssey+ je važnije za VR iskustvo.

Za više informacija, posjetit Samsungovu službenu stranicu.