Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Xiaomi predstavio nove AR naočale

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Kineska tvrtka Xiaomi, inače poznata po proizvodnji pametnih telefona, ovog ponedjeljka je na Mobile World Cngressu (MWC) u Barceloni predstavila prototip svojih novih pametnih AR naočala. Uređaj se zove Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition. Radi se o naočalama za dorađenu stvarnost (AR).

Iz Xiaomija kažu da su naočale za sada samo konceptualna tehnologija i da još neko vrijeme neće biti u prodaji. Međutim, najava na Mobile World Congressu u Barceloni, najvećem sajmu mobilne industrije u svijetu, naglašava njihovu ambiciju da proguraju svoje nove pametne naočale na tržište.

Naočale teže 126 g i izrađene su od legure magnezija i titana, a pojedini dijelova su od karbonskih vlakana kako bi im težina bila što manja.

Što se tiče zaslona, ​​pametne naočale opremljene su parom MicroLED zaslona spojenih na par prizmi “slobodnog oblika“ koje „vode svjetlo” kako bi prikazale sliku. Po pitanju svjetline, Xiaomi kažu da će naočale biti opremljene elektrokromatskim lećama kako bi što bolje prilagodili prikaz na zaslonima različitim svjetlosnim uvjetima. Naočale također imaju način potpunog zatamnjivanja za postizanje potpuno imerzivnog iskustva (slično onome što dobivamo s klasičnim VR naočalama).

Nove Xiaomijeve pametne naočale dolaze opremljene Qualcommov Snapdragon XR 2 Gen 1 čipom i povezuju se bežično s vašim pametnim telefonom, koji bi trebao biti telefon serije Xiaomi 13 ili bilo koji drugi telefon kompatibilan sa Snapdragon Spacesom kao što je OnePlus 11. Uređaj koristi Xiaomijevu vlastitu komunikacijsku vezu kako bi postigao punu latenciju veze od čak 50 ms što je poprilično nisko.

Korisnici će moći upravljati naočalama pomoću gesta. Napredno praćenje pokreta ruku donosi novi oblik korisničke interakcije, pri čemu se ruke mogu koristiti za manipulaciju digitalnim svijetom. U konceptualnom videu (koji možete vidjeti na kraju ovog članka), korisnik gleda u pametnu svjetiljku i gašava ju virtualnim prekidače koji lebdi iznad samog uređaja, pokazujući pri tom mogućnost povezivanja ovih pametnih naočala s drugim pametnim uređajima.

Ako Xiaomi službeno lansira proizvod, pridružit će se Microsoftovim HoloLens i Google Glass Enterprise kao vodećim AR proizvodima na tržištu.