Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Zašto i kako kupiti virtualno zemljište u Somnium Spaceu?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

        Kupovinu zemlje u Somnium Spaceu možete gledati kao ulaganje u nekretninu. Slično kao i u stvarnom svijetu, posjedovanje virtualnih zemljišta i nekretnina u Somnium Spaceu donosi razne benefite. Na svojem zemljištu možete izgraditi svoju virtualnu kuću, poslovne objekte, centre za razne događaje oko kojih možete izgraditi razne zajednice i slično. Sve što izgradite moguće je unovčiti. Posjetioci Somnium Spacea neće morati kupovati zemljišta kako bi mogli posjetiti i razgledati svijet. Međutim, ako želite kreirati, graditi i investirati u sam svijet, trebate znati kako nabaviti virtualno zemljište.

Kako kupiti zemlju u Somnium Spaceu?

Zemljišta se mogu kupovati i prodavati na Somnium Space marketplace-u. Svaka parcela je NFT (non-fungible token) što znači da je unikatna i nemoguće ju je replicirati. Sva zemljišta su pohranjena na Ethereum blockchainu, osiguravajući vam potpuno vlasništvo i mogućnost prilagođavanja zemljišta vlastitim potrebama.

Kako biste kupili virtualno zemljište u Somnium Spaceu, trebate pratiti ova tri koraka:

Korak 1: Otvorite web3 novčanik, kao MetaMask

MetaMask je Web3 online novčanik napravljen za korisnike Etherium blockchaina. Njemu je moguće pristupiti putem dodatka za Internet pretraživač ili mobilne aplikacije dostupne na Google Play-u i iOS App Store-u.

 • Za početak je potrebno da pošaljete svoje ETH sa nekog od računa za trgovanje kriptovalutama
 • Svakako prebacite ETH u svoj online novčanik prije nego što odaberete zemljište koje želite kupiti pošto je moguće da će prijenos ETH na vaš online novčanik trajati par dana.

Korak 2: Pregledajte parcele na online karti

                Online karti Somnium Spacea možete pristupiti besplatno i bez downloadanja ikakvih aplikacija. Tamo možete dobiti uvid u izgled Somnium Spacea. Kartu možete pronaći ovdje.

Somnium Space marketplace
Virtualna zemljišta na OpenSea-u

Kada kliknete na parcelu, dobit ćete link koji vodi na OpenSea – najveća stranica za trgovanje NFT-ovima (podsjećamo da su parcele NFT-ovi). U pregledniku možete pregledati po jednu lokaciju, no kako biste mogli pregledati cijeli svijet, potrebno je downloadati VR klijent sa glavne stranice Somnium Spacea i slijediti upute koje tamo dobijete.

Korak 3: Kupite parcelu na Somnium Space online tržištu

                Jednom kada kliknete na Somnium Space Marketplace link za parcelu koja vas zanima, link će vas poslati na web stranicu sa ponudom. Parcelu možete kupiti na aukciji (auction) ili izravno (buy now), ovisno o tome kakva je ponuda. Što još možete primijetiti u ponudi:

 • Dimenzije odabrane parcele
 • Klikom na svojstva možete vidjeti osobine odabrane parcele u odnosu na druge
 • Cijenu, trenutnu najveću ponudu,ako parcela na aukciji i prijašnje cijene parcele

Jesu li sve parcele u Somnium Spaceu iste?

        Sve parcele u Somniumu odlikuju se istim temeljnim značajkama, iako neke specifične karakteristike mogu podići cijenu određene parcele.

 • Dimenzije: Svaka parcela ima navedenu površinu i visinu do koje je moguće graditi.
 • Lokacija: Lokacije parcela je vrlo važna. Parcele bliže teleporterima bit će poželjnije.
 • Prometnost: Korisnici će se stvoriti u centru grada prvi put kada pokrenu Somnium. Posjedovanje parcele blizu najprometnijih točaka bit će najpoželjnije zbog velike posjećenosti.

Dostupno je 5026 parcela u raznim veličinama

U Somnium Spaceu je za kupovinu dostupno 5026  parcela. Cijena parcele ovisi o veličini zemljišta, svojstvima zemljišta te blizini drugim sadržajima. Cijene zemljišta kreću se od 3 do 1000 ETH.

Parcele u Somnium Spaceu dostupne su u 3 različite veličine:

 • Male (small) – površina: 200 m2; limit gradnje u visinu: 10 m; broj takvih parcela: 781
 • Srednje (medium) – površina: 600 m2; limit gradnje u visinu: 25 m; broj takvih parcela: 2487  
 • Ekstra velike (extra large) – površina: 1500 m2; limit gradnje u visinu: 50 m; broj takvih parcela: 1758

Virtualni svjetovi i njihovi dijelovi trenutno nisu prepoznati kao nešto što je vrijedno kao i stvarna zemljišta i vlasništvo. No virtualno vlasništvo će, prelaskom većih brandova i korporacija u virtualne svjetove, u budućnosti postati traženo i vrlo poželjno.