Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Predstavljena Crayta – kreirajte svoje igre i svoj Metaverzum na Facebooku

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Izvršni direktor Meta-e i osnivač Facebook-a Mark Zuckerberg danas je predstavio platformu Crayta. Ova platforma predviđena je za kreiranje i igranje igara a postaju dostupne i putem Facebook Gaminga. Nakon Amazona, sad je Zuckerberg taj koji izaziva konkurenciju – konkretno Roblox. Najavio je također i širenje tržišta cloud gaminga na zapadnu Europu.

Jednostavna i pristupačna za game development

Crayta vam omogućava da u stvarnom vremenu gradite i igrate igre sa svojim prijateljima, te ih dodate na Facebook Gaming cloud streaming servis. Meta tvrdi da Crayta sadrži jednostavne razvojne alate kojima igre možete kreirati čak i putem mobitela. Navodno jednostavna multiplayer igra može biti gotova već u 15 minuta, bez prethodnog programerskog znanja. Također, na pojedinoj igri, istovremeno može surađivati i čak i do 20 ljudi.

Priča oko Crayta-e započela je u lipnju 2021 kad je Meta akvizirala gaming studio Unit 2 Games. Financijski detalji akvizicije nisu poznati javnosti no svi zaposlenici su akvizicijom postali zaposlenici Meta-e. Crayta je originalno bila dostupna isključivo na Googleovoj streaming platformi Google Stadia no kasnije je dodana i na Epic Games Store.

Važno za spomenuti je da je Crayta besplatna za igru i dostupna svima sa Facebook profilom. Zuckerberg je u najavi još naglasio koliko je velik napredak to što je renderirana 3D slika visoke kvalitete dostupna putem mobitela ili web preglednika.