Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Cannes XR donosi Banksy VR iskustvo na festivalu

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Cannes Film Festival proširuje svoje horizonte s uvodom svoje XR divizije, prikazujući najnoviju imerzivnu umjetnost i iskustva u industriji. Cannes XR, poznat i kao Cannes Next, započeo je svoj imerzivni segment s nizom natjecanja, radionica i aktivnosti usmjerenih na umjetnu inteligenciju. Događaj je pružio platformu umjetnicima, kreatorima i misliocima da istraže razvijajuće tehnologije i njihov utjecaj na pripovijedanje priča.

Jedan od vrhunaca festivala bila je globalna premijera virtualnog iskustva poznatog uličnog umjetnika Banksya. Poznat po svojim provokativnim radovima, Banksyjevo VR iskustvo očaralo je posjetitelje svojim inovativnim pristupom umjetnosti i pripovijedanju priča. Izložba je također prikazala filmski projekt VFC koji kombinira tradicionalne tehnike s biofeedback audio efektima, stvarajući jedinstveno imerzivno iskustvo za gledatelje. Nakon toga, održana je konferencija o imerzivnom pripovijedanju koja je produbila teme razvoja XR tehnologija.

Cannes XR događaj također je pružio live događaje u suradnji s Film Soho’s International Village. Posjetitelji su imali priliku posjetiti virtualni produkcijski studio i svjedočiti fascinantnim demonstracijama. Osim toga, održani su paneli, rasprave i konferencije koje su istražile aktualne teme povezane s razvijajućim tehnologijama. Svjetski stručnjaci podijelili su svoja saznanja o Web3, Metaverseu, generativnoj umjetnoj inteligenciji i drugim naprednim područjima, potičući raspravu o budućnosti imerzivnog pripovijedanja.

Dan animacije, još jedan vrhunac festivala, pružio je platformu za slavljenje dostignuća stručnjaka za animaciju u industriji. Događaj je prepoznao važnost animacije u oblikovanju priča i očaravanju publike putem vizualnog pripovijedanja.

Međutim, jedna od glavnih tema ovogodišnjeg festivala bio je rusko-ukrajinski rat. Kako bi osvijetlio tu temu, Cannes Next je udružio snage s ATM Virtual i Aggressiveom kako bi premijerno prikazao MURALS. Od 19. do 24. svibnja, MURALS Immerzivni studio u Palais des Festival prikazao je vizualna iskustva od 180 stupnjeva uz pomoć naprednih 3D skenirajućih rješenja. Izložba je prikazala skenove ratom razorenh područja u Ukrajini s umjetničkim djelima Banksya, koji je ranije slikao murale diljem zemlje. Ti murali, sada smješteni u razorenim područjima, snažno podsjećaju na utjecaj rata i pružaju priliku za razmišljanje.

Prethodno izdanje Cannes XR-a, održano 2022. godine, sadržavalo je impresivan niz projekata virtualne stvarnosti. VeeR je, u suradnji s Cannes XR-om, procijenio gotovo 200 prijava u različitim kategorijama, uključujući animaciju, dokumentarce, interaktivnu umjetnost i gaming. Stručni žiri, koji su činili stručnjaci industrije i ugledne osobe poput Zhang Ziyi i Hannah Minghelle, odabrali su 18 finalista za nagrade za Najbolju VR priču i Najbolje VR interaktivno iskustvo. Britanski umjetnik Alex Honnold dobio je VeeR Future nagradu za Najbolju VR priču za svoj inovativni VR projekt “The Soloist”, koji je pružio imerzivan uvid u svijet ekstremnog penjanja.

Bivši suci Cannes XR-a izrazili su svoju zahvalnost za napore festivala u povezivanju kina i XR industrije. Guillaume Esmiol, suizvršni direktor Cannes Film Festivala, zahvalio je VeeR-u na organizaciji virtualnih izložbi i pohvalio umjetnike za njihovu sudjelovanje. Jingshu Chen, suosnivač VeeR-a, pohvalio je kvalitetu imerzivnog pripovijedanja i istaknuo potencijal VR-a kao medija za kreativni izražaj. Zhang Ziyi podijelila je svoje jedinstveno iskustvo kao članica žirija i izrazila uzbuđenje zbog beskrajnih mogućnosti koje XR tehnologije pružaju za budućnost filmske industrije.

Cannes XR divizija uspješno se etablirala kao platforma koja slavi inovaciju, umjetnost i transformacijsku moć imerzivnog pripovijedanja. Kako festival nastavlja rasti i razvijati se, obećava pomaknuti granice kreativnosti i nadahnuti nove generacije imerzivnih stvaratelja i umjetnika.

Premijera Cannes XR-a na festivalu u Cannesu okupila je impresivan niz imerzivne umjetnosti i iskustava, uključujući premijeru Banksyjevog VR projekta i osvijetljavanje rusko-ukrajinskog rata. Fokusirajući se na razvijajuće tehnologije, inspirativne rasprave i priznanje stručnjacima za animaciju, festival je istaknuo ogroman potencijal XR tehnologija u oblikovanju budućnosti pripovijedanja priča.