Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Isporuke AR/VR uređaja značajno su porasle u 2021., ponajviše zahvaljujući Oculus Quest-u

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Svjetsko tržište uređaja dorađene stvarnosti (AR) i virtualne stvarnosti (VR) poraslo je 92,1% iz godine u godinu. U 2021. isporuke su dosegle 11,2 milijuna jedinica, prema novim podacima International Data Corporation (IDC) Worldwide Quarterly AR/VR Headset Tracker. Blagdansko tromjesečje bilo je glavni pokretač za industriju jer je gotovo polovica godišnje količine isporučena tijekom 4. tromjesečja 2021. To je zatvorilo rekordnu godinu u kojoj nije bilo sličnih količina od 2016. kada su vladali jeftini VR uređaji bez zaslona, ​​kao što je Samsungov Gear VR.

Metin Quest 2 bio je daleko najpopularniji proizvod sa 78% udjela na kombiniranom AR/VR tržištu tijekom godine. Na drugom mjestu bio je DPVR, koji je imao dosta uspjeha na azijskim tržištima i zauzeo je 5,1% udjela na globalnoj razini. ByteDanceovi Pico VR proizvodi zauzeli su treće mjesto (4,5% udjela) i, kao i DPVR, dobro su pozicionirani na azijskim tržištima, ali su također dobro prošli u Sjevernoj Americi i Zapadnoj Europi gdje su pomogli popuniti prazninu koja je ostala kada je Meta prekinula svoj Oculus Go. VR pionir HTC i kineska internetska video platforma iQIYI zaokružili su top 5.

Meta je predvodila AR/VR industriju nudeći uređaje s vrlo pristupačnim cijenama i nadilazeći osnovnu gaming publiku, izazivajući interes non-gamersa kao i poduzeća”, rekao je Jitesh Ubrani, voditelj istraživanja za IDC Mobility i Consumer Device Trackers. “Tvrtci još uvijek nedostaju glavni konkurenti, iako će se to vjerojatno promijeniti tijekom sljedećih 12 do 18 mjeseci kada će Sony ponovno ući na tržište s PSVR2, a mi i dalje očekujemo uređaje poput Appleovih i drugih dobavljača pametnih telefona kako bi na kraju pokrenuli i privukli veliku pozornost krajnjih korisnika.”

Novi sudionici, kao i šire usvajanje iz komercijalnog sektora, dodatno će potaknuti tržište jer se predviđa da će isporuke uređaja rasti 46,9% u odnosu na prethodnu godinu u 2022. Doživjet će dvoznamenkasti rast do 2026. jer globalne isporuke AR/VR uređaja premašuju 50 milijuna jedinica do kraja prognoze uz 35,1% složene godišnje stope rasta (CAGR).

“Uređaji proširene stvarnosti i dalje predstavljaju mali dio ukupnog tržišta AR/VR uređaja, a količine koje vidimo odvijaju se gotovo isključivo na komercijalnoj strani poslovanja”, rekao je Tom Mainelli, potpredsjednik grupe, Device & Consumer Research u IDC. “Potrošački AR još uvijek je u velikoj mjeri domena pametnih telefona i tableta, a vjerojatno će tako i ostati u bliskoj budućnosti. U međuvremenu, rasprava o Metaverse-u pokreće hype i ulaganja oko AR-a, VR-a te niza susjednih tehnologija, ali mi ne očekujemo da će ovo površno ponašanje uskoro utjecati na količinu uređaja.”

Sadržaj dokumenta

O IDC Trackerima

IDC Tracker proizvodi pružaju točnu i pravovremenu veličinu tržišta, udio dobavljača i predviđanja za stotine tehnoloških tržišta iz više od 100 zemalja diljem svijeta. Koristeći alate i istraživačke procese, IDC-ovi Trackeri ažuriraju se na polugodišnjoj, tromjesečnoj i mjesečnoj bazi. Rezultati Trackera isporučuju se klijentima u Excelu i on-line alatima za upite.

Za više informacija o IDC-ovom Worldwide Quarterly Wearable Device Trackeru, molimo kontaktirajte Kathy Nagamine na 650-350-6423 ili [email protected].

Kliknite da biste saznali više o IDC-ovom cijelom paketu podatkovnih proizvoda i kako ih možete iskoristiti za razvoj vašeg poslovanja.

O IDC-u

International Data Corporation (IDC) je vodeći globalni pružatelj tržišne inteligencije, savjetodavnih usluga i događaja za tržišta informacijske tehnologije, telekomunikacija i potrošačke tehnologije. S više od 1200 analitičara širom svijeta, IDC nudi globalnu, regionalnu i lokalnu stručnost o tehnologiji, IT benchmarkingu i izvorima te industrijskim prilikama i trendovima u više od 110 zemalja. IDC-ova analiza i uvid pomažu IT stručnjacima, poslovnim rukovoditeljima i investicijskoj zajednici da donose odluke o tehnologiji utemeljene na činjenicama i postignu svoje ključne poslovne ciljeve. Osnovan 1964., IDC je podružnica u stopostotnom vlasništvu International Data Group (IDG), vodeće svjetske tvrtke za tehnološke medije, podatke i marketinške usluge. Da biste saznali više o IDC-u, posjetite www.idc.com. Pratite IDC na Twitteru (@IDC) i LinkedInu. Pretplatite se na IDC blog za vijesti i uvide iz industrije.

Svi proizvoda i nazivi tvrtki mogu biti zaštitni znakovi ili registrirani zaštitni znakovi njihovih nositelja.

IZVOR: AR/VR Headset Shipments Grew Dramatically in 2021