Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Lego i Epic Games oblikuju svoju viziju metaverzuma

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Na impresivnom predstavljanju na festivalu Cannes Lions Festival of Creativity, dvije ikonične marke, Lego i Epic Games, ponovno su oživjele raspravu o metaverzumu. Julija Goldin, glavna marketing direktorica Legoa, i Adam Sussman, predsjednik Epic Gamesa, podijelili su svoju uvjerljivu viziju onoga što metaverzum može biti – suradnički i inkluzivni svijet koji prevladava hardver i gaming uređaje. Ova suradnja dvaju industrijskih divova ima za cilj predstaviti nova igračka iskustva koja na harmoničan način spajaju digitalnu i stvarnu sferu.

Sa već izgrađenim utjecajem kod mladih publika i dokazanom sposobnošću pružanja uzbudljivih digitalnih iskustava, Lego i Epic Games donose znatnu vjerodostojnost. Fortnite, iznimno popularna igra Epic Gamesa, ima impresivnu bazu igrača od preko 70 milijuna ljudi samo u proteklom mjesecu. S druge strane, Lego je doživio izvanredno udvostručenje prodaje u SAD-u tijekom posljednje četiri godine, a nedavno je najavio izgradnju tvornice vrijedne milijardu dolara u Richmondu, Virginiji.

Metaverzum je privukao sudjelovanje brandova, ali s različitim uspjesima. Neki su brandovi uspješno iskoristili platforme poput Robloxa i Decentralanda, dok su drugi imali poteškoća pronaći smisleno mjesto. Lego i Epic Games prepoznaju priliku da se izdignu iznad prolaznosti brandovske prisutnosti i pruže metaverzumsko iskustvo koje zaista zadovoljava očekivanja. Njihov zajednički cilj je poduzeti konkretne korake umjesto samo razgovarati o potencijalu metaverzuma.

Jedan od najvećih izazova koje prepoznaju Lego i Epic Games jest važnost sigurnosti korisnika u metaverzumu. Goldin ističe da njihova suradnja ima za cilj uspostaviti temelje sigurnosti korisnika, omogućujući roditeljima da jasno razumiju sadržaj s kojim se njihova djeca susreću, bez obzira na njihovo mjesto u metaverzumu. Suradnjom s drugim sudionicima industrije, ove dvije marke ciljaju postaviti standarde sigurnosti za rad u metaverzumu. Ti standardi uključuju dostupnost na različitim uređajima, uključujući VR/AR naočale, radne površine i mobilne operativne sustave. Metaverzum također treba težiti interoperabilnosti, pravičnosti, transparentnosti i iskorištavanju moći kreativnosti zajednice.

Lego je već započeo svoje putovanje u metaverzumu koristeći mogućnosti Unreal Enginea iz Epic Gamesa. Tvrtka je iskoristila Unreal Engine za stvaranje pakiranja, marketinških materijala te čak cijelih serija sadržaja, poput “Ninjago: Dragons Rising” na Netflixu. Osim toga, Lego je integrirao alate Unreal Enginea u svoj rad, omogućujući izgradnju digitalne kopije preko 10.000 Lego kockica. To omogućava dizajnerima i zajednici da iskažu svoju kreativnost u raznim digitalnim igralištima, stvarajući, rastavljajući i ponovno sastavljajući neograničene Lego proizvode, setove i digitalna iskustva.

Tijekom svog predstavljanja, Goldin je publiku očarala prikazujući fotografije dva Lego dinosaura jedan pored drugoga, izazivajući ih da razlikuju fizički model Lego kockica od onog izgrađenog u Unreal Engineu. Izvanredan rezultat? Nitko nije mogao primijetiti razliku, ističući iznimnu realizam postignutu kroz ovu inovativnu suradnju.

Dok Lego i Epic Games nastavljaju s ambicioznim planovima, metaverzum će svjedočiti spajanju digitalnih i fizičkih svjetova. Udružujući svoje stručnosti, ove marke nastoje redefinirati mogućnosti igračkih iskustava, pozivajući pojedince iz svih sfera života da sudjeluju u ovom zajedničkom virtualnom ekosustavu. Kroz svoju suradnju, Lego i Epic Games žele uspostaviti standarde sigurnosti, poticati kreativni izražaj te oblikovati metaverzum koji osvaja maštu kako mladih tako i onih koji su mladi u srcu.

Potencijal metaverzuma za povezivanje stvarnosti i digitalnog svijeta je ogroman, a uz Lego i Epic Games koji predvode taj razvoj, možemo očekivati budućnost u kojoj igra ne poznaje granice.