Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Meta, Microsoft I Coinbase: Revolucija otkaza u tehnološkim tvrtkama.

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Isplate li se dugoročno kompanijama otkazi ili ne? Trendovi otpuštanja u tehnološkim tvrtkama bili su glavna svjetska vijest u 2022. godini. Utjecali su na lokalna i međunarodna, mala i velika poduzeća, kao i na obiteljske jedinice. Meta, Microsoft i Coinbase racionalizirali su glavni razlog za sudjelovanje u ovoj provokativnoj akciji iz mnogih dostupnih razloga koji utječu na svijet tehnologije. Utjecaji odluka mogu se osjetiti na ekonomskim statusima mnogih domova diljem svijeta, izravno i neizravno. Među mnogim drugima, Zuckerbergova beskrajna vjera u stvaranje nove budućnosti kroz virtualnu stvarnost bila je glavni pokretač ovih otpuštanja u mnogim tehnološkim tvrtkama.

Odvažna Metina odluka koja je rezultirala oko 11 000 otpuštenih iz svoje aktivne radne snage postala je snažan orijentir.  Proizašla je iz golemih ulaganja u resurse koja je Metaverzum primio u protekloj godini. U poslovanju nije iznenađujuće da nakon velikog gospodarskog pada poslovne strukture započne proces otpuštanja. Međutim, ovi su brojevi bili prilično nevjerojatni za jednu organizaciju, koliko god ona bila velika. U ovom trenutku, bilo bi sasvim razumljivo zapitati se je li globalizacija doista korisna. Globalizacija ima svoje prednosti, ali baš kao i ova praktična situacija, ima ogroman negativan povratni učinak. Učinak ove odluke tehnoloških kompanija uzrokovao je veliku neravnotežu u svijetu rada.

Pojava VR uređaja počela je uzimati valove u tehnološkoj industriji. Ne samo da virtualna stvarnost preuzima kontrolu izvan okvira proširene stvarnosti, već virtualna stvarnost jezivo zamjenjuje potrebu za aktivnom fizičkom suradnjom među ljudima. Ovo je slučaj partnerstva potpisanog za postojanje između Mete i Microsofta u listopadu 2022. Partnerstvo je dodatno definiralo potrebu za uključivanjem metaverzuma u svijet rada. Prema riječima predsjednika Microsoftovih aplikacija i platformi za suradnju, Jeffa Tepera, ovo partnerstvo ima za cilj omogućiti ljudima da se povežu i surađuju “kao da su osobno zajedno”. Pitanje je hoće li to izgraditi ili umanjiti globalne ljudske odnose?

Postojanje virtualne stvarnosti nije nedavno otkriveno. Njegova puna snaga na tržištu kao prva linija, kroz svijet rada, je uzrok globalnog poremećaja. Djelomični utjecaj virtualne stvarnosti proširio se na stvaranje digitalnog novca 2008. godine, novca poput kriptovalute. To je bila struktura na kojoj je Coinbase razvijen u svibnju 2012.: virtualna platforma za trgovanje digitalnim valutama bilo gdje u svijetu. Kako je svijet sve više prelazio u digitalni prostor, Coinbase je bilježio ogroman rast. Prema Brianu Armstrongu, suosnivaču Coinbasea, otkazi su bili neophodni kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za učinkovitošću unutar organizacije. Omjer raspoloživog posla i broja aktivne radne snage postao je neučinkovit zbog ekonomske krize diljem svijeta.

Možemo li onda reći da su faktori otpuštanja u tehnološkim tvrtkama bili rezultat globalne ekonomske krize, olujnog preuzimanja virtualne stvarnosti ili njihova kombinacija? Predviđanja za naredne godine kažu da će radni svijet dodatno uključiti strukturu rada kod kuće. Koliko će to biti istina? Ne samo da je pod utjecajem radnog svijeta, već je veliki utjecaj virtualne stvarnosti vidljiv u industriji igara već desetljećima. Izum ovih VR uređaja nadogradio je svjetsko iskustvo igranja. Igre poput Meta Quest 2, ranije poznate kao Oculus Quest 2 igre. Nadogradnja ovih uređaja očekuje se od Mete u nadolazećim godinama kako tehnologija postaje sve profinjenija.

Microsoftov razvoj Hololens 2 u odnosu na njegov prethodnik Hololens nije uvelike ispunio očekivanja zbog velikog poboljšanja u poslovnoj pogodnosti. U usporedbi s drugim VR uređajima, Hololens je proširena stvarnost koja uzima u obzir stvarni svijet s stvorenom virtualnom stvarnošću. Puno je razumljivije da je svaki Microsoftov izum okrenut razvoju rada, pa stoga i potreba za nadogradnjom njegove poslovne pogodnosti. Jeff Teper objasnio je potrebu za virtualnom promjenom obrazaca rada kao prilagodbu postpandemijskoj eri. Time se odobrava suradnja Microsoft Mesha za timove s uređajima Meta Quest. Očekuje se da će uključivanje Microsoft 365 u uređaje Meta Quest povećati produktivnost virtualnog rada Microsoftovih aplikacija; kao što su Excel, PowerPoint, Outlook i tako dalje. Ovo partnerstvo ima za cilj poboljšati reakciju metaverzuma na globalni rast.

Zanimljivo je da Coinbase ne podržava Metaverse VR valutu. Međutim, Coinbase ima velika očekivanja od nove budućnosti koju će Metaverse stvoriti. Prema Brianu Armstrongu, Metaverse ekosustav će se dalje graditi kroz platformu kako bi se omogućio kripto razvoj na pravi način. Strategija je stvoriti značajke koje će korisnicima omogućiti prijavu u svaku aplikaciju u Metaverseu kupnjom jedinstvenog ID-a s Coinbaseom koji se može koristiti bilo gdje u svijetu i na svim VR uređajima. Vizija međusobno povezanih virtualnih svjetova je lansiranje u Metaverse na način koji je “jednostavan, pouzdan i decentraliziran”. Ovo će razviti Metaverse u njegov puni potencijal kao nove budućnosti, s otvorenim pristupom svima.

Slika oslikana funkcionalnošću Metaverzuma i virtualne stvarnosti za stvaranje nove budućnosti u radnom svijetu i globalnim iskustvima ne bi se nazvala precijenjenom. Očekivanja se temelje na faktičnim izračunima, s odgovarajućom odlukom o otpuštanjima u tehnološkim tvrtkama diljem svijeta. Ovdje se više ne postavlja pitanje je li odluka pravedna ili ne, već kako bi pogođena radna snaga trebala upravljati situacijom. Skretanje u virtualnu stvarnost stvorilo je potrebu za odgovarajućom ravnotežom u virtualnom radnom prostoru. Razumno je reći da su ove promjene očekivane, no očekivalo se da će se napraviti odgovarajući planovi za smanjenje trenutnog kratkoročnog učinka ove odluke tehnoloških tvrtki diljem svijeta. Ovom se revolucijom može dalje upravljati, jer pogođeni poduzimaju aktivne korake za pokretanje digitalnog radnog okruženja kao nove budućnosti.