Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Mavrik Pro: nova VR puška koja kroči u nove razine VR imerzije

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Otkako su VR uređaji postali sve češći u pokućanstvima, razine imerzije u razno raznim igricama je dosegnula dotad nepoznate granice. Sada, umjesto da samo upravljamo našim likom u nekoj pucačini, MI možemo biti taj lik. Iako smo na 99% imerzivnosti, stremimo pokriti taj dodatan 1%, ali je teže nego što se čini. Naime, iako se možemo vidjeti u pucačini, kao što je PavlovVR ili Onward, i dalje nam se može dojmiti malčice blesavo i čudno kako rukujemo oružjem.

Dok nam ruke lebde u zraku, moramo pogoditi točan kut gdje ne ciljnik na mjestu na kojem želimo da je. Problem je taj što, pošto nam ruke lebde u zraku i ne možemo precizno kontrolirati ciljnik (kao što bi mogli koristeći pravu pušku), ne treba puno migoljenja i OPA – ciljnik se pomaknuo u kritičnom trenutku. Dosad smo imali ambiciozne projekte, kao što je 5T1CK VR puška, ali ništa nije prešlo iz ideje u proizvodnju. Do sad.

Sadržaj dokumenta

Mavrik Pro

StrikerVR, dugogodišnji proizvođač nekih od najboljih haptičkih VR pušaka u poslovanju, lansira svoj najpristupačniji proizvod dosad: Mavrik-Pro. Iako još uvijek primarno cilja na VR atrakcije, tvrtka kaže da planira lansirati potrošačku verziju novog pištolja sljedeće godine.

Mavrik Pro ima područja kapacitivnih senzora pomoću kojih programeri mogu točnije prikazati kako se pištolj drži i uključiti zamršenije interakcije za igrače. Kapacitivne zone se nalaze ispod tijela, na prednjoj ručki, u dršci, duž donje šipke pištolja, na okidaču pištolja, ispod stražnjeg rukohvata kao i duž gornje stražnje strane pištolja.

Specifikacije

Dodana senzorska područja u Mavriku omogućuju programerima da implementiraju različite interakcije punjenja kao što je udaranje po dnu rukohvata da se simulira pričvršćivanje spremnika kao u pravom pištolju, povlačenje stražnjeg dijela pištolja. Uključivanje ovih interakcija programera i dalje bi zahtijevalo delikatan rad programera, koristeći StrikeVR SDK za Unity i Unreal.

Mavrik također uključuje uklonjivu gornju ploču s hardverom ispod, tako da se može prilagoditi za širok raspon sustava za praćenje. Unutra po prvi put rade tri mala haptička motora: glavni modul trzaja “Thunder” trebao bi učiniti velike eksplozije vidljivima i nadopunjen je s dva modula “Cricket” za suptilnije haptičke udare. U prethodnom vodećem modelu “Arena Infinity” postojao je samo jedan veliki motor.

Iako je StrikeVR na tržištu već neko vrijeme, tvrtka tek treba probiti potrošačko tržište. Pozitivna strana je to što je godinama mogao testirati svoje proizvode u VR arkadama i ovo će iskustvo dobro doći jer nastoji potrošačima isporučiti zreli proizvod.

Potrošačka verzija trebala bi podržavati i Meta Quest 2 i PC VR hedsete. Najavljeno prošle godine, tvrtka je ciljala na pristupačnu cijenu od 500 USD za potrošački haptički uređaj. Tijekom prošlogodišnje najave, tvrtka nije navela kako će praćenje uređaja funkcionirati i haptičke elemente koji će biti integrirani.

Osim toga, StrikerVR radi s mnogim tehnologijama virtualne stvarnosti, uključujući komponente nadzora i tehnologije skeniranja prostorija, kao što je tehnologija dostupna na HTC Vive, Oculus Rift, Hololens 2 i još mnogo toga.