Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Meta najavio ukidanje podrške za Quest 1

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Nažalost, svim dobrim vremenima kad tad dođe kraj. Potrošači s originalnim Quest VR hedsetom počeli su primati emailove od Mete u vezi s budućnošću njihovih Quest 1 hedseta. Čini se da Meta planira prestati isporučivati ​​potporu originalnom Questu, ali će primati sigurnosne zakrpe do 2024. godine.

U emailu se kaže da će originalni Questovi nastaviti raditi, ali korisnici neće moći “kreirati ili se pridružiti party-u” i da će korisnici “koji trenutno imaju pristup društvenim značajkama Meta Horizon Home izgubiti pristup tim značajkama 5. ožujka 2023. .” Čini se da te značajke uključuju mogućnost odlaska u tuđi dom ili da netko posjeti vaš dom.

Meta Quest 1, izvorno lansiran kao Oculus Quest, pojavio se na tržištu 2019. godini. Poznat je po tome što je širokoj publici predstavio VR iskustva bez žica. Prije Quest linije hedseta, VR je bio prilično skup pothvat koji je zahtijevao dovoljno snažna računala i neki od PSVR hedseta ili PS4 sa njihovim zasebnim hedsetom. Uklanjanjem potrebe za vanjskim hardverom i pakiranjem procesorske snage i tehnologije praćenja u same hedsete, Meta je uspjela stvoriti proizvod koji se dopao široj publici i po daleko prihvatljivijoj cijeni.

Dobra vijest je da će igrači i dalje moći koristiti svoj Quest 1 hedset i sve dostupne aplikacije za uređaj, tako da barem igrači ne gube svoje igre, u stilu Stadije. Uklanjanje stranačkih značajki čini se kao čudan izbor, a s obzirom na to da Quest ima veliku biblioteku igara usmjerenih na više igrača, to će znatno otežati iskustvo krajnjeg korisnika.

Meta će nastaviti podržavati hedset s “kritičnim ispravcima grešaka i sigurnosnim zakrpama” do 2024., iako nitko ne bi trebao očekivati ​​bilo kakve drastične promjene u funkcionalnosti svojih Meta Quest 1 hedseta s ovim ažuriranjima.

Meta Quest 2 mogao bi doživjeti istu sudbinu u sljedeće dvije do tri godine: Quest Pro, također poznat kao Project Cambria (info) bit će objavljen u nadolazećim mjesecima, a očekuje se da će do kraja 2023. Meta Quest 3 zamijeniti Meta Quest 2.

Prijelaz s Meta Quest 2 na Meta Quest 3 bit će teško balansiranje za Metu, budući da se Quest 2 prodavao mnogo bolje od Questa 1. Meta će htjeti izbjeći da vlasnici Questa 2 prebrzo ostanu iza sebe i morat će stvoriti pravu poticaje za prelazak na Meta Quest 3 tijekom vremena.