Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Meta – revolucija praćenja ruku na Questu

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

U neprestano evoluirajućem svijetu virtualne stvarnosti (VR), borba između praćenja ruku i tradicionalnih kontrola nastavlja se zahuktavati. Dok se Apple upušta u duboki kraj bazen s praćenjem ruku na svojem Vision Pro uređaju, Meta, jedan od njegovih glavnih konkurenata, ide nešto drugačijim putem. U nedavnoj objavi, Meta je otkrila značajna poboljšanja praćenja ruku na svojoj platformi Quest, tvrdeći da je sada “skoro jednako odzivno kao i kontroleri.” U ovom članku istražujemo ova poboljšanja i što znače za budućnost VR-a.

Evolucija Praćenja Ruku na Questu

Meta je predstavila svoja poboljšanja u praćenju ruku 2.2, koja su prvi put najavljena krajem srpnja, s fokusom na poboljšanje odziva ruku i eksperimentiranje s novim značajkama koje bi se mogle naći u budućem Quest 3 uređaju. Ovi napretci imaju za cilj smanjenje latencije praćenja ruku i pružanje besprijekornijeg VR iskustva korisnicima.

Smanjena Latencija za Povećanu Realizam

Jedna od iznimnih značajki verzije Praćenja Ruku 2.2 je značajno smanjenje latencije. Meta tvrdi da korisnici mogu očekivati smanjenje latencije “do 40%” tijekom uobičajene upotrebe i zadivljujuće smanjenje latencije “do 75%” tijekom brzih pokreta. Ovaj skok u latenciji brzih pokreta pripisuje se uvođenju nove brze načina igre (Fast Motion Mode – FMM), dizajniranog za igre visoke energije poput fitnessa i ritam igara gdje su brzi i precizni pokreti ključni.

Quest Pro Dobiva Eksperimentalne Značajke

Ažuriranje softvera v56 nije ekskluzivno za standardni Quest; također stiže i na Quest Pro. S ovim izdanjem dolaze i dvije intrigantne eksperimentalne značajke: Multimodalno praćenje i Capsense Ruke.

Multimodalno praćenje je značajka koja obećava donijeti iskustva miješanog unosa. To uključuje sposobnost bez problema prelaziti između igranja rukom i kontrolerom, olakšavajući trenutne prijelaze između ta dva načina. Osim toga, cilja poboljšati društveni aspekt VR-a poboljšavajući interakcije korisnika prilikom upotrebe jednog kontrolera. Trenutačno je ova značajka dostupna samo na Quest Pro uređajima u svrhu eksperimentiranja, ali Meta planira proširiti podršku na druge uređaje u budućnosti.

Capsense Ruke za Prirodan Osjećaj

Capsense Ruke je još jedan uzbudljiv dodatak koji omogućuje programerima prikazivanje prirodnog modela ruke umjesto ili povrh korisnikova kontrolera. Ova značajka dodaje sloj uronjenosti u VR iskustva, čineći korisnike da se još više osjećaju povezano s njihovim virtualnim okruženjem.

Pogled iz Perspektive Programera

Meta naglašava značaj praćenja ruku iz perspektive programera. Integracija praćenja ruku u VR aplikacije može učiniti interakcije prirodnijima i intuitivnijima. To produbljuje uronjenost u iskustvo i pomaže novopridošlicama da se brže prilagode VR-u. S poboljšanjima donesenim od strane Praćenja Ruku 2.2, programeri mogu ponuditi korisnicima veću fleksibilnost da prilagode svoja iskustva, bez obzira koriste li svoje ruke ili tradicionalne kontrole.

Budući Uvidi

Meta daje naslutiti da su daljnja poboljšanja praćenja ruku na pomolu. Tvrtka se priprema za svoju godišnju konferenciju za razvojne programere Meta Connect 27. rujna, gdje možemo očekivati obilje informacija, uključujući potencijalni datum izlaska, u vezi s visoko iščekivanim uređajem Quest 3. Ovaj uređaj ima za cilj donijeti napredne značajke Quest Pro uređaja na tržište potrošača po konkurentnoj cijeni od 500 dolara.