Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Microsoft Mesh: Nova era imerzivnog iskustva

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Microsoft Mesh je platforma za miješovitu stvarnost koja omogućuje ljudima da rade, igraju se i komuniciraju u virtualnom okruženju. Najavljen u ožujku 2021. godine, predstavlja značajan korak naprijed u Microsoftovim naporima da stvori besprijekornu integraciju između digitalnog i fizičkog svijeta. S porastom potražnje za udaljenom suradnjom i imerzivnim iskustvima, Microsoft Mesh ima potencijal da revolucionizira način na koji ljudi međusobno djeluju i s okolinom.

Podrijetlo

Ideja za Microsoft Mesh može se pratiti do tvrtkine suradnje na HoloLensu, headsetu za miješanu stvarnost koji je prvi put predstavljen 2016. godine. HoloLens je omogućio korisnicima da vide i interaktiraju s hologramima u njihovom stvarnom okruženju, a brzo je stekao popularnost među razvijateljima i tvrtkama. Microsoft je nastavio usavršavati tehnologiju iza HoloLensa i 2019. godine izdao HoloLens 2, koji je unaprijedio originalni uređaj na nekoliko načina.

S HoloLensom 2, Microsoft je uveo koncept “Prostornih sidara (Spatial Anchors)”, koji je omogućio korisnicima da postavljaju digitalni sadržaj u fizički prostor i zadržavaju ga tamo čak i nakon što su otišli. Ova tehnologija formirala je temelj za Microsoft Mesh, koji proširuje koncept Prostornih sidara na širi raspon uređaja i aplikacija.

Kako radi

U svojoj srži, Microsoft Mesh je platforma koja omogućuje ljudima da dijele virtualni prostor i međusobno komuniciraju sa digitalnim sadržajem. Koristi kombinaciju virtualne i dorađene stvarnosti za stvaranje besprijekornog iskustva koje spaja stvarni svijet s digitalnim svijetom.

Korisnici mogu pristupiti Microsoft Meshu s različitih uređaja, uključujući HoloLens, headsetove za virtualnu stvarnost, pametne telefone i tablete. Jednom povezani, mogu vidjeti i interaktirati jedni s drugima u zajedničkom virtualnom okruženju, bez obzira gdje se fizički nalaze.

Jedna od ključnih značajki Microsoft Mesha je mogućnost stvaranja “holografskih” reprezentacija predmeta iz stvarnog svijeta. Ovi hologrami mogu se smjestiti u virtualni prostor i međusobno djelovati na način koji se osjeća prirodno i intuitivno. Na primjer, korisnici bi mogli stvoriti hologram automobila, a zatim ga pregledati iz različitih kutova, otvoriti vrata i čak pokrenuti motor.

Microsoft Mesh također omogućuje korisnicima stvaranje “trajnih” virtualnih prostora kojima se može pristupiti tijekom vremena. To znači da korisnici mogu stvoriti virtualnu konferencijsku sobu ili radni prostor, a zatim se kasnije vratiti, čak i ako koriste različite uređaje ili se nalaze na različitim fizičkim lokacijama.

Primjene platforme

Microsoft Mesh ima širok raspon potencijalnih primjena u područjima poput daljinske suradnje, obrazovanja, zabave i još mnogo toga. Evo samo nekoliko primjera kako bi se platforma mogla koristiti:

Daljinska suradnja

Microsoft Mesh bi omogućio timovima da zajedno rade na projektu u virtualnom okruženju, bez obzira gdje se nalaze. Mogli bi stvoriti virtualne modele proizvoda, razvijati ideje i dijeliti informacije u stvarnom vremenu.

Obrazovanje

Učitelji bi mogli koristiti Microsoft Mesh za stvaranje uzbudljivih iskustava učenja za svoje učenike. Mogli bi ih povesti na virtualne izlete, istražiti povijesne lokacije ili čak putovati u druge zemlje bez napuštanja učionice.

Zabava

Microsoft Mesh bi se mogao koristiti za stvaranje uzbudljivih igraćih iskustava koja idu dalje od onoga što je moguće s tradicionalnim konzolama ili računalima. Igrači bi mogli interakcionirati jedni s drugima u virtualnom svijetu, istraživati nove okoline i čak stvarati vlastite igre.

Zdravstvo

Liječnici i drugi zdravstveni stručnjaci mogli bi koristiti Microsoft Mesh za suradnju u skrbi za pacijente, dijeljenje medicinskih slika i istraživanje virtualnih reprezentacija ljudskog tijela.

Zaključak

Microsoft Mesh je moćna nova platforma koja ima potencijal da transformira način na koji komuniciramo jedni s drugima i s okolinom. Kombinirajući virtualne i dorađene stvarnosti s prostornim računalstvom, Microsoft stvara besprijekornu integraciju između fizičkog i digitalnog svijeta. S primjenama koje se protežu od udaljene suradnje do obrazovanja, zabave i zdravstva, Microsoft Mesh bi mogao biti prekretnica u različitim industrijama.

Trenutno je Microsoft Mesh još uvijek u ranim fazama, a postoji mnogo toga što treba istražiti u smislu njegovih sposobnosti i ograničenja. Međutim, platforma je već generirala značajan interes među programerima, poslovnim subjektima i potrošačima.

Jedan od ključnih izazova s kojima se Microsoft Mesh suočava jest osiguravanje da tehnologija bude dostupna i pristupačna širokom rasponu korisnika. Iako platforma ima potencijal da revolucionizira suradnju i prožimajuća iskustva, također bi mogla stvoriti nove barijere za ulazak onima koji si ne mogu priuštiti potrebne uređaje ili softver.

Unatoč tim izazovima, Microsoft Mesh predstavlja veliki korak naprijed u razvoju tehnologije miješane stvarnosti. Kako se platforma nastavlja razvijati i sazrijevati, mogla bi temeljito promijeniti način na koji interagiramo jedni s drugima i s okolinom.