Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Što su AR knjige? Evo nekoliko knjiga s dorađenom stvarnošću

vr books
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Sve češće možemo čuti nove primjere primjene proširene ili dorađene stvarnosti, pa i ovog puta imamo jedan zanimljiv primjer. Ovog puta dorađena stvarnost (AR) našla je primjenu u knjigama. Novi oblik knjiga – AR knjige ili knjige s dorađenom stvarnošću, pomoću AR tehnologije omogućuju korisnicima interakciju sa digitalnim likovima.

AR knjige obično dolaze sa mobilnom aplikacijom te je potrebna veza na internet. Mobilna aplikacija će uz pomoć kamere prepoznati fotografiju iz knjige i učitati povezani digitalni sadržaj. Digitalni sadržaji mogu biti 2D, 3D likovi ili snimke. Trodimenzionalni modeli posebno omogućavaju čitateljima da se užive u sadržaj te dodaju element gamifikacije tekstu. U našem okruženju nastalo je već nekoliko takvih knjiga pa donosimo neke od primjera.

Upoznajmo životinje kroz AR iskustvo

IDK Studio iz Bihaća objavio je knjigu Upoznajmo Životinje kroz AR iskustvo, namijenjenu djeci. Uz knjigu i aplikaciju djeca mogu upoznati desetak različitih životinja, oživiti svaku životinju, napraviti fotografiju i podijeliti iskustvo na društvenim mrežama. Aplikacija je dostupna na App Storeu i na Google Playu. I sami isprobali demo s njihovih stranica te prošetali krokodila po ekranu.

Roboti – knjiga s aplikacijom za proširenu stvarnost

Knjiga Roboti, savršen spoj tiskane knjige i digitalne animacije, otkriva mladim čitateljima zanimljiv i kompleksan svijet robota. Autor Clive Gifford uvodi mlade čitatelje u svijet robota opisujući poslove koje obavljaju, grane industrije u kojima imaju neizostavnu ulogu te tko ih i na koji način programira. Koncept proširene stvarnosti koja obogaćuje knjigu tvrtke Digital Magic osvojio je posebnu nagradu žirija BOLOGNA RAGAZZI DIGITAL AWARDS 2018. Knjigu možete kupiti po cijeni od oko 6,19€ u mnogim knjižarama, poput npr Hoću knjigu

AR Mali princ

Poznatog Malog princa od Antoina de Saint-Exupérya smo svi čitali a kažu da bi ga trebalo uvijek iznova čitati. Jedna od najpoznatijih knjiga na svijetu, prevedena je na više od 300 jezika i u svijetu prodana u više od 200 milijuna primjeraka. Uz podršku Samsunga i Mozaika po prvi puta u Hrvatskoj Mali princ nudi proširenu stvarnost. Na određenim stranicama nalaze se crvene ruže koje nas vode u proširenu stvarnost, odnosno dodatne sadržaje kao što su glazba, igre i svijet maloga princa u 3D, kojima nitko neće moći odoljeti. Knjigu možete pronaći na policama Mozaik knjižara a aplikacija je dostupna na poveznici books2ar

Legend – Between Gods

Izuzev domaćih primjera, prethodno smo pisali i o Legend – Between Gods. Radi se o interaktivnoj AR knjizi grčke mitologije u kojoj se nalazite u ulozi heroja i sami stvarate svoju avanturu. U ilustriranoj knjizi grčke mitologije, kroz 124 stranice upuštate u avanturu čiji je krajnji cilj da i sami postanete bog. Kako ćete to postići, isključivo je na vama.