Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Zemljišta u Metaverzumu vrijede i preko 2.4 milijuna dolara

Decentraland
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Metaverzum je obilježio napredak interneta. Dok neki smatraju da je to nešto pretjerano, drugi iskorištavaju pružene prilike i kupuju zemljišta. Pojavile su se nove mogućnosti na tržištu koje su korisnici, sudionici, investitori i ostali odlučili iskoristiti.

Nakon najave rebrandinga Facebooka u Metu, mnogi potencijalni investitori su pokazali interes za pokretanjem virtualnog poslovanja. Iako Meta trenutno posluje s gubitcima, virtualne nekretnine premašile su vrijednost od 500 milijuna dolara u 2021. Očekuje se udvostručenje ove godine. Do 2030. pretpostavlja se da će Metaverse vrijediti 1.5 bilijuna dolara.

Primjeri korištenja Metaverzuma: banke kupuju virtualne nekretnine, glazbenici stvaraju videospotove i koriste virtualne DJ setove, profesori održavaju nastavu… Govoreći o primjerima, definirajmo Metaverzuma.

Metaverzum je upgrade interneta. Koristeći Metaverzum, koristimo sve ono što nam je već poznato ali na virtualan način. Dakle, povezuju se virtualna i proširena stvarnost sa stvarnom stvarnosti. Umjesto gledanja u ekran kompjutera ili mobitela, korisnici putem VR uređaja ulaze u 3D svijet. Na taj način moguće se iz udobnosti svog doma prošetati trgovačkim centrom, muzejom, u prirodi i slično. No, ne samo to. Moguće je izgraditi svoj virtualni svijet, otvoriti svoju virtualnu trgovinu i trgovati NFTom.

Napretkom ove revolucionarne ideje, pojavljuju se novi virtualni svjetovi. Najuspješniji su Decentraland, Sandbox, CryptoVoxels i Somnium koji imaju i do pola milijuna korisnika mjesečno. Postoje i mnogi drugi.

Sve što je moguće u stvarnom životu, pokušava se prenijeti u virtualni

Primjer nepostojanja limita u Metaverzumu je tvrtka Tokens.com Corp koja je u Decentralandu kupila zemljište u vrijednosti od 2.4 milijuna dolara te tvrtka Republic Realm čije je zemljište vrijedno 4.3 milijuna u Sandboxu. Najavljuju razvoj 100 otoka, vila, čamaca, jet skija itd. Već prvi dan nakon najave, prodano je 90 otoka čija je pojedinačna vrijednost 15 tisuća dolara.

Sve što je moguće u stvarnom životu, pokušava se prenijeti u virtualni. Tako se stvaraju nove industrije i profesije, kao npr. agenti digitalnih nekretnina. Pojavili su se i jumbo plakati na virtualnim prometnicama. Konstatno se istražuju nove mogućnosti i načini korištenja virtualnog svijeta.

Gucci je čak otvorio virtualnu sobu u kojoj korisnici mogu isprobavati njihove modne predmete.

Iako je Metaverzum ideja revolcionarna i puna potencijala, postoji mnoštvo rizika. Mi fizički poznamo jedan “Universe”, no u Metaversu ih ima više. Nepredvidivo je koji od njih će biti veći ili manji, koji će se pojaviti ili nestati, koji će biti više ili manje vrijedan, koji će varirati i koji će biti stabilan. Vjerojatno će se korištenjem u budućnosti osmisliti regulacije, ali trenutno postoji puno nejasnoća i rizika.

IZVOR: entrepreneur.com