Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Uvod u The Sandbox – popularni metaverzum

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

The Sandbox je igra, ili bolje rečeno: virtualni svijet baziran na Ethereum blockchainu tvrtke Animoca Brands. U njoj korisnici mogu stvarati svoje igre ili različita iskustva i dalje ih „prodavati“, tj. naplaćivati pristup svojim kreacijama. Jednostavnije, Sandbox funkcionira kao online igraonica (Amerikanci bi rekli „arcade“) u koju možete doći i zaigrati razne igra koje su stvorili drugi korisnici, a možete i sami napraviti svoju igru koju će onda zaigrati drugi korisnici.  Sandbox je dio novog žanra online igara čija popularnost raste zajedno s razvojem NFT-jeva. Drugi primjer slične platforme je Decentraland.

Kako pristupiti Sandboxu i raditi u njemu?

Pristupanje Sandboxu je vrlo jednostavno. Prvo trebate otići na njihovu web stranicu i napraviti novi račun. Pošto je riječ o blockchain igri, prvo će vas tražiti da povežete svoj kripto novčanik s računom. Ako još nemate svoj kripto novčanik, to nije problem – otvaranje novog kripto novčanika je jednostavan i besplatan proces.

Da bi zaigrali Sandbox, ne morate u svom novčaniku imati nikakvih kripto tokena, no novčanik je i dalje neophodan kako biste imali mjesto na koje se mogu pohraniti tokeni koje ćete možda zaraditi unutar igre.

Kada ste otvorili račun, sljedeće što trebate napraviti je kreirati svog avatara. Ovo je malo duži proces, ne zbog toga što je kompliciran, već zbog velike količine raznih opcija koje su vam dostupne. Jednom kada ste zadovoljni svojim avatarom, možete se slobodno kretati svijetom.

Važnost blockchaina

Sama igra postoji od 2011. godine, no tijekom prvih godina bazirali su se na mobilne igre bez elemenata blockchaina. Tek 2018. tvrtka se posvetila stvaranju igre koja je bazirana na blockchainu.

Važnost prelaska Sandboxa na blockchain leži u decentralizaciji. Naime, igrači mogu trgovati sa stvarima koje su stvorili unutar igre i njihovo vlasništvo je moguće legalno potvrditi, ne samo u igri, već i izvan nje, u stvarnom svijetu. Dokaz o vlasništvu zapisan je na blockchainu i samim time, nisu vam potrebni nikakvi drugi dokazi, svjedoci ili potvrde (na primjer potvrda developera) da je nešto stvoreno u Sandboxu vaše vlasništvo.

Ovo je moguće jer se svaki objekt u igri tretira kao NFT. To znači da svaki objekt ima svoj unikatan i nepromjenjiv blockchain identitet.

Bilo tko može kupiti NFT i tako postati vlasnik objekta ili lokacije u Sandboxu. Iako su Animoca Brands kreirali ovaj metaverzum, digitalni objekti unutar igre nisu njihovo vlasništvo. Oni su stvorili platformu na kojoj onda individualni korisnici, grupe ili čak tvrtke mogu stvarati što god žele i trgovati time.

Na primjer, Tony Hawk nedavno je otkrio kako planira u Sandboxu izgraditi najveći virtualni skate park. Razne tvrtke također eksperimentiraju s marketingom u metaverzumu. Tako je, na primjer, Adidas, u suradnji sa Sandboxom, stvorio svoj brendirani Adidas metaverzum unutar igre.

Vrste kripto tokena koje nalazimo u Sandboxu

U Sandboxu razlikujemo šest različitih kripto tokena. Četiri od njih koriste se kako bi se među korisnicima stvorio zatvoreni ekosustav. To su SAND, ASSET, LAND, i GAME tokeni. Preostala dva tokena su GEM i CATALYST. Oni će se koristiti u VoxEdit editoru pri stvaranju novih objekata.

SAND token

SAND token koristi se za sve transakcije i interakcije unutar igre. Koristi ERC-20 standard. SAND token može se smatrati osnovnom valutom Sandboxa.

ASSET token

ASSET je NFT baziran na ERC-1155 standardu. Stvaraju ga sami korisnici u VoxEditu i dostupan je za kupnju i prodaju na Sandbox Marketplaceu. Razne strukture, životinje, vozila i drugi objekti mogu se smatrati ASSET-om

LAND token

U Sandbox metaverzumu, LAND token predstavlja digitalnu nekretninu, tj. zemljište na koje korisnici mogu postaviti svoje igre koje stvore u Game Makeru i ASSET-e stvorene u VoxEditu. LAND tokeni bazirani su na ERC-721 standardu i također se smatraju NFT-jevima.

GAME token

GAME je interaktivno iskustvo koje je stvoreno kombiniranjem ASSET-a i programiranjem. GAME tokeni u Sandboxu moraju biti kombinirani s LAND tokenima kako bi im se moglo pristupiti. U Game Makeru korisnici mogu napraviti svoje igre koje onda postaju GAME tokeni bazirani na ERC-1155 standardu. GAME tokeni se također smatraju NFT-jevima.

Stvaranje u Sandboxu

U Sandboxu nalazimo tri alata koji korisnicima omogućuju stvaranje: VoxEdit, Marketplace i Game Maker.

VoxEdit

Izgled Sandboxa često se uspoređuje s popularnom igrom Minecraft zbog svog kockastog izgleda. Igra izgleda ovako jer je svaki objekt u igri građen od „voksela“. Voksel je najmanja jedinica od koje je građen svijet Sandboxa. Sličan je pikselu, no za razliku od piksela, koji je dvodimenzionalan (riječ je o kvadratu), voksel je trodimenzionalan (riječ je o kocki).

U Sandboxu korisnici koriste VoxEdit program kako bi kreirali razne objekte i iskustva slaganjem voksela poput lego kockica.

„Asseti“ predstavljaju likove, artikle i ostale objekte koji su stvoreni u VoxEditu. Asseti su bazirani na ERC-1155 standardu, zbog kojeg korisnici mogu raditi kopije svojih asseta.

GEM i CATALYST tokeni vezani su uz assete. Oboje su ERC-20 tokeni. GEM tokeni assetima daju određene atribute; što više atributa neki asset ima na sebi, to je vrijedniji. Svaki GEM token assetu daje 25 atributnih bodova. CATALYST tokeni određuju nivo i rijetkost nekog asseta. Četiri nivoa kojima se asseti mogu pripisati su Common, Rare, Epic i Legendary.  

GEM i CATALYST tokeni mogu se dodijeliti assetu u VoxEditu nakon što je on kreiran.

Sandbox Marketplace

Sandbox Marketplace je digitalna tržnica na kojoj korisnici mogu prodavati svoje digitalne assete koje drugi Sandbox korisnici mogu kupiti. Na taj način moguće je unovčiti svoje kreacije unutar igre.

Game Maker

Sandbox zapravo nije jedinstvena igra, već je kolekcija raznih igara i iskustava. Tim koji je stvorio Sandbox, ostavio ga je otvorenim, omogućavajući u budućnosti raznim umjetnicima i gamerima stvaranje raznih iskustava po njihovoj volji. Unutar Sandbox metaverzuma, ti korisnici koriste Game Maker alat kako bi stvorili 3D igru. Plus je to što nije potrebno nikakvo programersko predznanje za rad u Game Makeru pa je tako stvaranje u Sandboxu dostupno svima.

Koliko je pametno uložiti u Sandbox?

Budući da integrira blockchain tehnologiju u svijet igara, Sandbox predstavlja solidnu investiciju. Dok je u prošlosti bilo drugih pokušaja integriranja blockchaina u razne igre, Sandbox bi mogao biti prvi koji će uspjeti u potpunosti uvesti blockchain zbog svog fokusa na potpunu decentralizaciju ekonomije zbog koje korisnici imaju potpunu kontrolu.

Drugi projekti koriste blockchain samo za pohranu imovine u igri. Budući da korisnici imaju potpunu kontrolu nad Sandboxom i njegovom ekonomijom, ona se može prirodno razvijati i prilagođavati puno bržim tempom od raznih drugih centraliziranih sustava.

Mnogi ulagači u blockchain smatraju da je Sandbox održivo, kvalitetno ulaganje budući da SAND token nije samo valuta u igri, već i sredstvo upravljanja koje pojedincima omogućuje donošenje kritičnih odluka o napretku same igre.

Kakva je budućnost Sandboxa?

Sandbox metaverzum surađivao je s više od 165 brendova, uključujući dobro poznate franšize kao što su The Walking Dead, Štrumpfovi i Atari. Ova suradnja također uključuje virtualne performanse glazbenika poput Deadmau5 i Snoop Dogga. Do sada, Sandbox je prikupio 93 milijuna dolara, a tim developera naporno radi na proširenju ovog metaverzuma.

U 2022. vlasnici LAND tokena koji su stvorili iznimno dobre i značajne igre unutar Sandboxa dobit će posebne nagrade unutar metaverzuma. Planirano je pokretanje Sandbox DAO (decentralizirane autonomne organizacije) tijekom ove godine, dok se krajem godine očekuju se mobilna verzija i novi tokeni za članove Sandbox zajednice.