Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

VRChat i Meta ukidaju podršku za originalni Quest

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Entuzijasti virtualne stvarnosti (VR) doživjet će iznenađenje jer VRChat i Meta najavljuju prekid podrške za originalni model VR naočala Oculus Quest. Ova proizašla je iz toga što Meta ukida podršku za razvojni kit softvera (SDK) za Quest, što može potencijalno učiniti aplikacije nestabilnima.

U pripremi za prekid podrške, VRChat će otkazati podršku za stari uređaj 30. lipnja 2023. Prema timu VRChata, ne mogu osigurati sigurno olakšavanje optimizirane platforme ili pružiti pomoć kupcima.

Ova najava je udarac za entuzijaste VR-a koji još uvijek koriste originalni model Questa. Međutim, VRChat je korisnicima savjetovao da još uvijek mogu koristiti Quest 1 s Quest Link, Virtual Desktop, ALVR ili drugim metodama povezivanja. Ipak, VRChat je upozorio da PCVR streaming aplikacije za originalni Quest mogu imati probleme s optimizacijom.

Ova najava slijedi zatvaranje AltSpace VR-a, još jedne popularne Metaverse platforme koju je Microsoft zatvorio ranije ove godine. S VRChatom i AltSpace VR-om izvan slike, Metina Metaverzum platforma Horizon, izgubila je nekolicinu korisnika.

5. ožujka 2023., Meta je službeno objavila prekid podrške za uređaj Quest 1 kako bi se usredotočila na nove varijante Quest 2 i Pro. Ova najava je došla usred glasina o potrošačkoj verziji Quest 3 VR naočala.

Meta je naglasila da ostaje “posvećena podržavanju zajednice” korisnika Quest 1. Tvrtka sa sjedištem u Menlo Parku nastavit će podržavati originalni Meta Quest uređaj kroz ključne ispravke pogrešaka i zakrpe za sigurnost do 2024. godine.

Međutim, Meta je prekinula pristup korisnika Meta Quest 1 za Horizon, uključujući i zaustavljanje značajki kao što su pozivanje drugih u svoje imerzivno okruženje “Home” i posjetu nečijem Homeu. Korisnici još uvijek mogu pristupiti kupljenim VR aplikacijama, ali neće moći pristupiti novom sadržaju na Horizonu.

Metina odluka o prestanku podrške za originalni model Quest-a ističe napore tvrtke da preusmjeri resurse i fanove prema svojim novijim uređajima, primarno Quest 2 i Quest Pro. Quest Pro je MR headset koji je Meta lansirala u listopadu 2022. godine.

Quest Pro je dizajniran za promjenu budućnosti rada, s funkcijama poput Qualcomm Snapdragon XR2+ procesora, palačinkastih optika, praćenja ruku/lice/oka, stylus Quest Pro kontrolera, TruTouch haptike, 75% većeg kontrasta od Quest 2 i SDK-a za pokret koji podržava avatare s punim kretanjem. Meta trenutno naplaćuje uređaj po cijeni od 1.499 funti (oko 1720 eur).

Quest 2 je i dalje jedan od najpopularnijih VR headseta, lansiran u listopadu 2020. godine, te nudi nekoliko značajki, uključujući visokokvalitetni prikaz, udoban dizajn i širok raspon igara i usluga za uranjanje. Uređaj je također vodeći izbor za razvojne programere poslovnih aplikacija za uranjanje.

Zaključno, odluka VRChata i Mete o prestanku podrške za originalni Quest model znači da će korisnici morati nadograditi na Quest 2 ili Pro da bi u potpunosti pristupili uranjanju u iskustva. Iako će to biti razočaravajuće za neke, to naglašava kontinuiranu evoluciju VR tehnologije, s redovitim izdavanjem naprednijih uređaja.