Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Metaverzum bi mogao drastično povećati američki BDP

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Uvod

Koncept metaverzuma, virtualnog svijeta u kojem korisnici mogu koristiti tehnologije proširene i virtualne stvarnosti, spreman je revolucionirati različite sektore ekonomije. Nedavno istraživanje naručeno od Meta Platformi (nekadašnjeg Facebooka) otkriva da bi metaverzum do 2035. godine mogao doprinijeti nevjerojatnih 760 milijardi dolara ili otprilike 2,4% godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sjedinjenih Američkih Država. Očekuje se da će ovaj ekonomski utjecaj proizaći iz napretka u sektorima obrane, medicinskom i proizvodnom sektoru, kao i industriji zabave, uključujući videoigre i komunikacijske platforme. Dok Meta predvodi razvoj metaverzuma, skeptici dovode u pitanje izvedivost njihovih velikih investicija, ali potencijalne nagrade se ne mogu zanemariti.

Ekonomski doprinosi po sektorima

Deloitteovo izvješće ističe potencijalne ekonomske dobiti koje metaverzum može donijeti u različitim sektorima. U obrani, tehnologije proširene i virtualne stvarnosti mogu se koristiti za simulacije obuke, poboljšavajući spremnost vojnika i smanjujući troškove povezane s tradicionalnim metodama obuke. Medicinski sektor može iskoristiti metaverzum za telemedicinu, virtualne konzultacije s pacijentima i suradnička istraživanja, što dovodi do poboljšanja zdravstvenih ishoda. Dodatno, proizvodna industrija može imati koristi od virtualnog dizajna i prototipiranja, pojednostavljujući procese proizvodnje i smanjujući vrijeme izlaska na tržište. Nadalje, integracija metaverzuma s zabavom, poput uzbudljivih videoigara i naprednih komunikacijskih platformi, otvara nove mogućnosti za angažman korisnika i generiranje prihoda.

Metina vizija budućnosti

Meta, pokretač razvoja metaverzuma, predviđa da će ovaj virtualni svijet nadmašiti mobilnu tehnologiju kao primarnu računalnu platformu. Fokusirajući se na tehnologije metaverzuma od 2021. godine, Meta ima za cilj pozicionirati sebe na čelu ove promjene paradigme. Iako su neki investitori izrazili sumnje u povrat ulaganja Meta u metaverzum, tvrtka ostaje nepokolebljiva u svojoj viziji i predviđa budućnost u kojoj će metaverzum postati neodvojiv dio svakodnevnog života.

Globalni fenomen

Ambicije Meta se ne zaustavljaju na Sjedinjenim Američkim Državama. Odvojeno izvješće tvrtke otkriva da Europska unija može doživjeti gospodarsku priliku u rasponu od 489 milijardi eura ili 1,3% do 2,4% ukupnog BDP-a do 2035. godine putem usvajanja metaverzuma. Slično tome, u Kanadi se očekuje da će metaverzum do 2035. godine doprinijeti između 45,3 milijarde CAD i 85,5 milijardi CAD godišnjem BDP-u zemlje. Ove regionalne projekcije usklađene su s nalazima prethodnog globalnog izvješća o ekonomskom utjecaju koje je Meta naručio, a koje je procijenilo da bi usvajanje metaverzuma diljem svijeta moglo doprinijeti nevjerojatnih 3,01 bilijuna dolara do 2031. godine.

Metaverzum nosi ogroman potencijal za preoblikovanje globalne ekonomije i redefiniranje načina na koji ljudi komuniciraju s tehnologijom. Nedavno istraživanje koje je naručila Meta je obećavajuće, prognozirajući da bi metaverzum mogao doprinijeti s 760 milijardi dolara ili 2,4% BDP-a Sjedinjenih Američkih Država do 2035. godine. Od obrane i zdravstva do proizvodnje i zabave, utjecaj metaverzuma proteže se kroz različite sektore, stvarajući nove mogućnosti za gospodarski rast i inovacije. Dok Meta nastavlja predvoditi razvoj metaverzuma, ostaje posvećena preoblikovanju digitalnih krajolika i pozicioniranju sebe kao ključnog igrača u budućnosti računalstva.