Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Znate li koje su vam VR naočale danas dostupne?

Izvor: https://www.pcmag.com/reviews/samsung-gear-vr-2017

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

S današnjim naglim razvitkom VR tehnologija, virtualne naočale na tržištu postaju sve dostupnije. Od najpoznatijih Meta Quest 2, pa do onih malo manje poznatih poput HP Reverba, u ovom članku napravit ćemo kratak pregled danas dostupnih VR naočala. Započet ćemo priču s možda najpoznatijim VR naočalama koje su danas dostupne na tržištu.

Meta Quest 2

Riječ je o naočalama koje, za razliku od većine ostalih, rade samostalno. Drugim riječima, ne trebate dodatno ulagati u skupa gaming računala koja mogu pokrenuti VR naočale, već Quest 2 samo stavite na glavu i spremni ste za akciju. Upravo ova samostalnost pruža poprilično velik stupanj slobode kod korištenja. Još jedna velika prednost Questa 2 je upravo u tome što nema nikakvih žica u koje biste se mogli zaplesti dok ga koristite.

Ako želite, svoj Quest 2 možete povezati s računalom i tako ga koristiti kao klasične VR naočale. Možete ga povezati pomoću USB 3.0 kabla, no postoji i alternativa – Air Link. Air link omogućava bežično povezivanje naočala s računalom.

Na Questu 2 možete zaigrati stotine raznih igara koje su možete kupiti na Meta Quest Storeu. Neke od igara su besplatne, a druge imaju svoj besplatni demo tako da možete isprobati igru i vidjeti odgovara li vam prije nego ju zapravo kupite.

Što se tiče specifikacija, Quest 2 dolazi sa 6 GB radne memorije i Qualcomm Snapdragon XR 2 čipsetom koji omogućava relativno visoku rezoluciju i refresh rate koji Quest 2 ima. Razolucija od 1832 x 1920 piksela po oku pruža ugodnu i oštru sliku koja, u kombinaciji s refresh rateom od 90 Hz, pruža vrlo glatko i oku ugodno iskustvo.

Po pitanju cijene, Meta Quest 2 je trenutno jedan od najdostupnijih VR naočala. Trenutno su dostupne dvije varijante. Naočale sa 128 GB prostora koštat će vas 400 $ (oko 3100 kn/410 €), dok će vas one s duplo više prostora, 256 GB, koštati 500 $ (oko 3900 kn/515 €). Više možete saznati na Metinoj stranici.

Ovo se možda čini kao puno novaca, ali s obzirom na to da nisu potreba nikakva druga ulaganja, poput snažnog računala, na kraju i nije toliko puno.

Ako ste na bilo koji način zainteresirani za VR i tražite VR naočale koje bi vas uvele u svijet VR-a, svakako bismo preporučili Meta Quest 2 kao jednu od najboljih početnih opcija.

Valve Index

Do sada ste već vjerojatno čuli za Valve Index. Za one koji nisu, radi se u jednom od najimpresivnijih VR naočala koje su trenutno dostupne na tržištu. Iako je lansiran 2019., i dalje je riječ o vrlo snažnim, high-end VR naočalama.

Pri dizajniranju Indexa, Vlave je posvetio puno pažnje kako bi napravili ergonomski pogodne VR naočale, imajući na umu duže korištenje. Zbog toga, Index je iznimno ugodan za nošenje. Prekriven je mekanom tkaninom koja štiti vaše lice od nadraživanja i doticanja bilo kakvih plastičnih dijelova. Preraspodjela težine je poprilično ravnomjerna, omogućavajući nošenje ovih naočala duže vremena bez većeg umaranja. Sam prostor koji se nalazi na očima vrlo je prostran, olakšavajući korištenje ljudima koji nose naočale.

Za razliku od mnogih VR naočala koje dolaze opremljene kamerama za praćenje kontrolera, Index za praćenje koristi bazne stanice koje morate postaviti u svojoj sobi. Moguće je koristiti samo jednu baznu stanicu za praćenje kontrolera, iako je puno bolje koristiti dvije, što vam omogućuje gotovo potpuno praćenje kontrolera, bez mrtvih kutova.

Sami kontroleri su iznimno napredni. Oni se zovu Knucklesi i posebni su po tome što dolaze opremljeni tehnologijom za praćenje prstiju, što omogućuje potpuno novi stupanj imerzije, dopuštajući vam da stisnete virtualne objekte s cijelom rukom, primite stvari s dva prsta i mnogo toga o čemu s drugim kontrolerima možete samo sanjati.

Za razliku od bežičnog Questa, Index mora cijelo vrijeme biti spojen na računalo kako bi ga mogli koristiti. To je ujedno i najveća mana ovih naočala; potreba za vrlo snažnim računalom.

Drugi detalj koji bi mogao Index učiniti manje privlačnim za potencijalne kupce je njegova visoka cijena. Pa ćete tako, za puni komplet (VR naočale, kontroleri, dvije bazne stanice) izdvojiti 1079 € (8110 kn). VR naočale i kontroleri koštat će vas 799 € (6000 kn) dok će vas sami hedset koštati 539 € (4050 kn). Ako vam trebaju samo kontroleri, njih ćete platiti 299€ (2250 kn) dok će vas samo bazne stanice koštati 159 € (1200 kn). Iako je cijena vrlo visoka, ona je svakako opravdana jer je riječ o jednom od najkvalitetnijih VR iskustava koje novac danas može kupiti. Više možete saznati na Valveovoj stranici.  

Ako vam nije problem izdvojiti poveću svotu novaca i želite VR iskusiti na najvišoj razini koja je trenutno dostupna, Valve Index je definitivno najbolja opcija za vas.

HP Reverb G2

HP Reverb G2 su VR naočale koje su nastale suradnjom Microsofta i Valvea. Reverb radi na Windows Mixed Reality (WMR) platformi – platforma koju je Microsoft predstavio kao dio Windowsa 10 i 11, a koja služi za postizanje VR i MR iskustava pomoću kompatibilnih VR naočala.

Slično Valve Indexu, za Reverb je poprilično snažno računalo. Primarni krivac za to je Reverbova visoka rezolucija; kako biste ga pokrenuli na punoj rezoluciji, trebat će vam jedne od najjačih grafičkih kartica danas dostupnih. No, unatoč tome, rezolucija od 2160 piksela po oku u kombinaciji s novim, poboljšanim lećama, pružit će vam vrlo oštru i kvalitetnu sliku.

Valja napomenuti da Rverb ima relativno usko vidno polje, što kod nekih korisnika može izazvati osjećaj neugodnosti. Osim ovoga, same naočale su popriličo lagane, uravnotežene i udobne za nošenje i korištenje. Znatno su lakše od Vlave indexa i vrlo stabilne; čak i kada se puno mičete, ostat će na mjestu.

Kontroleri koji dolaze uz Reverb su udobni za držanje. Njihovo praćenje je poboljšano zbog dvije dodatne kamere koje su ugrađene na stranama naočala. Međutim, praćenje i dalje nije bez svojih problema. Većinom je riječ o otežanom praćenju kada se kontroleri nalaze u razini kukova. Kontroleri se ponekad mogu činiti nezgrapnima zbog velikih prstenova za praćenje koje nalazimo na njima.

Što se tiče cijene, HP Reverb G2 možete nabaviti za 500 $ (oko 3850 kn). Cijena sama po sebi nije toliko visoka, s obzirom na to da Reverb možemo smatrati konkurencijom Meta Questu 2. Međutim, za razliku od Questa, Reverb nije bežičan. Više možete provjeriti na HP-ovoj stranici.

HP Reverb G2 VR naočale su pogodne za korisnike koji ne žele potrošiti ogromne svote novaca na premium naočale, ali i dalje žele kvalitetno VR iskustvo. Također, ako želite naočale u rangu s Meta Questom 2, ali s kvalitetnijom i oštrijom slikom i nije vam važno jesu li te naočale samostalne ili se oslanjaju na računalo, onda bi upravo HP Reverb G2 mogao biti dobra opcija za vas.

PlayStation VR

Iako je PlayStation VR (ili skraćeno PSVR) izašao još 2016. za PS4, ove VR naočale su i danas prilično popularne među VR entuzijastima. Iako je za njihov rad potrebna PlayStation konzola, oni koji već koriste PlayStation i dio su Sonyjevog ekosustava, mogu si nabavkom PSVR-a otvoriti mnoge nove mogućnosti. Na PSVR-u se mogu zaigrati mnoge eksperimentalne i akcijske igre koje su ekskluzivne za PlayStation.

Po pitanju rezolucije, koja iznosi 1920×1080 piksela po oku, PSVR danas već kaska za modernijim VR naočalama, ali valja uzeti u obzir da je riječ o VR naočalama starima 7 godina. Bez obzira na to, PSVR i dalje pruža kvalitetnu i ugodnu sliku.

Zanimljivost kod PSVR-a je sustav praćenja. Naime, iako je hedset opremljen Sixaxis senzorom pokreta, cijele VR naočale, pomoću šest plavih svjetala, prati PlayStation kamera.

Što se tiče udobnosti, težina ovih VR naočala je poprilično ravnomjerno raspoređena, iako ćete ih morati skinuti nakon par sati korištenja kako biste se odmorili. Unatoč tome, same naočale su udobne i dobro prianjaju uz lice.

Što se tiče kontrolera, PSVR oslanja se na PlyaStation Move kontrolere. Ovi kontroleri opremljeni su svjetlima koja prati PlayStation kamera. Ovaj sustav ponekad i nije najsretnije rješenje. Naime, zbog korištenja običnog svjetla (za razliku od infracrvenog svjetla, koje koristi većina VR sustava), ambijentalno svijetlo može interferirati sa žaruljama na kontrolerima i naočalama i time stvarati pogreške u praćenju.

Što se tiče kompatibilnosti, PSVR funkcionira s PlayStationom 4 i PlayStationom 5, tako da se ne trebate brinuti ako trenutno imate PS 4 i u nekom trenutku se odlučite nadogradnju.

Što se tiče cijene, PSVR će vas koštati 200 $ (oko 1550 kn), što će se nekome možda činiti puno s obzirom na to da se radi o starijem uređaju. S druge strane, ovo su jedne od jeftinijih VR naočala koje možete nabaviti, a da pružaju kvalitetno VR iskustvo. Više možete provjeriti na PlayStationovoj stranici.

PlayStation VR idealne su VR naočale za one koji su zainteresirani za ulazak u svijet virtualne stvarnosti, ali nisu spremni odvojiti veću svotu novaca za samostalne VR naočale ili za premium VR naočale i snažno gaming računalo. Također su iznimno pogodne za sve koji već posjeduju PlayStation, a žele istražiti svijet VR-a.

Ovdje ne uzimamo u obzir neke od VR naočale za mobitel, koje također za značajno manju cijenu mogu pružiti imerzivni osjećaj.