Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Harvard organizirao konferenciju na temu proširene stvarnosti – HarvardXR 2023

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Konferencija HarvardXR godišnji je događaj koji organizira Alumni udruženje Sveučilišta Harvard i Klub virtualne i proširene stvarnosti (VAR) Harvarda. Konferencija se fokusira na istraživanje najnovijih napredaka i budućih trendova u području proširene stvarnosti (XR). To uključuje virtualnu stvarnost (VR), dorađenu stvarnost (AR), mješovitu stvarnost (MR) i druge imerzivne tehnologije koje transformiraju način na koji interaktivno djelujemo s digitalnim sadržajem i svijetom oko nas.

Konferencija se održava već nekoliko godina, a svake godine okuplja vodeće stručnjake, istraživače i entuzijaste iz različitih područja, uključujući tehnologiju, obrazovanje, zabavu, zdravstvo i drugo. Cilj konferencije je pružiti platformu za raspravu o najnovijim istraživanjima, dijeljenje najboljih praksi i istraživanje potencijalnih primjena XR-a u različitim industrijama.

Prethodne teme konferencije

Tijekom godina, HarvardXR konferencija pokrila je širok raspon tema vezanih uz XR. 2021. godine, konferencija se usredotočila na ulogu XR-a u zdravstvu, obrazovanju i zabavi. Govornici su raspravljali o potencijalu VR-a i AR-a za poboljšanje medicinskog obrazovanja, poboljšanje učenja u učionici i stvaranje imerzivnih iskustava zabave.

Godine 2022., konferencija je istražila budućnost XR-a i njegov potencijalni utjecaj na različite industrije. Govornici su raspravljali o najnovijim naprecima u XR tehnologiji, uključujući upotrebu haptičke povratne informacije, praćenje očiju i umjetne inteligencije za stvaranje realističnijih i imerzivnih iskustava.

Zanimljive teme s HarvardXR konferencije 2023

Izdanje HarvardXR konferencije za 2023. godinu okupilo je raznoliku skupinu stručnjaka kako bi raspravili najnovije razvoje u XR tehnologiji. Evo nekih od najzanimljivijih tema predstavljenih na konferenciji:

XR u arhitekturi i dizajnu


Jedna od najuzbudljivijih primjena XR-a je u arhitekturi i dizajnu. XR tehnologija omogućuje arhitektima i dizajnerima stvaranje virtualnih modela zgrada i prostora, što im omogućuje testiranje i poboljšanje njihovih dizajna prije izgradnje. Predavanja su bila usmjerena prema XR alatima za arhitekte i dizajnere, uključujući virtualne šetnje, 3D modeliranje i alate za suradnju.

XR u igrama i zabavi


XR već transformira industrije igara i zabave, a budućnost izgleda još uzbudljivije. Govornici na konferenciji raspravljali su o najnovijim napretcima u XR igrama, uključujući uporabu haptičke povratne informacije i umjetne inteligencije za stvaranje realističnijih i uzbudljivijih iskustava. Također su raspravljali o potencijalu XR-a za transformaciju živih događaja, uključujući koncerte i sportske događaje.

XR u zdravstvu


XR ima potencijal da revolucionira zdravstvenu industriju, od medicinskog obrazovanja do skrbi o pacijentima. Glavne teme su bile uporaba VR-a za upravljanje boli i liječenje mentalnih poremećaja. Također su raspravljali o potencijalu XR-a za poboljšanje medicinskog obrazovanja, što omogućuje liječnicima i medicinskim sestrama prakticiranje postupaka u sigurnom i kontroliranom okruženju.

XR i obrazovanje


XR ima potencijal da transformira obrazovanje, pružajući uranjajuća i interaktivna iskustva učenja za učenike svih dobnih skupina. Govornici su zastupali uporabu VR i AR-a za poboljšanje nastave u učionici i stvaranje novih prilika za udaljeno učenje. Također su raspravljali o potencijalu XR-a za poboljšanje dostupnosti i inkluzivnosti u obrazovanju.