Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Koje VR naočale se isplati kupiti?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Ulazak u svijet Virtualne Stvarnosti (VR) poziv je za odlazak izvan granica stvarnosti i potpuno uranjanje u zapanjujuće digitalne krajolike. Međutim, s mnogo različitih dostupnih VR naočala na tržištu, od kojih se svake odlikuju jedinstvenim značajkama i mogućnostima, odabir pravih VR naočala za vas postaje zahtjevan zadatak koji uključuje snalaženje kroz labirint opcija, pri čemu svake naočale obećavaju nevjerojatnu avanturu.

U ovom članku razotkrivamo kompleksnosti VR tržišta, analizirajući prednosti i nedostatke vodećih konkurenata na tržištu. Bez obzira jeste li iskusni VR entuzijast VR u potrazi za nadogradnjom ili tek kročite u svijet virtualne stvarnosti, ovaj članak će vam pomoći pronaći idealne VR naočale prilagođen vašim željama i potrebama.

Meta Quest 2

Meta Quest 2, ranije poznat kao Oculus Quest 2, predstavlja samostalne VR naočale tvrtke Meta s cijenom od 300 dolara. Pošto je sam uređaj samostalan, nudi veliku pristupačnost unutar VR krajolika, eliminirajući potrebu za kablovima ili dodatnom opremom. Pokreće ga Qualcomm Snapdragon 865 čipset, što omogućuje uživanje u raznovirsnim VR iskustvima. S bogatim mnoštvom sadržaja, korisnicima ovih naočala su zajamčenna su raznolika i zabavna virtualna iskustvima. Dodatno, Quest 2 se mogu koristiti i kao PC-powered naočale uz dodatni kabel.

Iako su Quest 2 i dalje vrhunske VR naočale, njihov nasljednik, Meta Quest 3, nadmašuje ih u svakom pogledu s bržim procesorom, zaslonom veće rezolucije i passthrough kamerama u boji. Međutim, Quest 3 dolazi s dodatnih 200 dolara troškova, što Quest 2 pozicionira kao optimalne budžet VR naočale na tržištu. Za one željne istraživanja VR-a bez velikih troškova, Quest 2 predstavlja izvrstan početni korak.

Meta Quest 3

Meta Quest 3 košta 500 dolara, što je 200 dolara više od Quest 2, ali zato dolazi opremljen passthrough kamerama u boji. One omogućuju postizanje mješovite stvarnosti (MR). Quest 3 također dolazi s većom rezolucijom i bržim procesorom (koji ima više snage čak i od Quest Pro naočala). Zapravo, jedina stvar u kojoj ke Quest Pro bolji od Quest 3 naočal je tehnologija praćenja očiju (Quest Pro je verzija Meta Questa za poslovnu i industrijsku uporabu).

Iako je Quest 2 je dobar početni korak ako želite potrošiti manje novaca, ali Quest 3 je dovoljan bolji od Questa 2 da je vrijedan dodatnih troškova.”

Varjo Aero

Varjo Aero su premium VR naočale koje guraju granice vizualnih prikaza i performansi unutar svijeta virtualne stvarnosti. Cijenjene na impresivnih 1990 dolara u SAD-u i 1990 eura u Europi, nedvojbeno su među najskupljim opcijama dostupnim. Prije svega su usmjerene profesionalnim korisnicima, alo mogu biti i dobra opcija za VR entuzijaste koji traže najveću kvalitetu koju novac može kupiti. Unatoč velikoj cijeni, Varjo Aero pruža neusporedivu razinu imerzije i jasnoće. Opremljene dvostrukim mini LED zaslonima i refresh rateom od 90 Hz ove VR naočale nude korisnicima imerzivno iskustvo kakvo se rijetko može doživjeti.

Međutim, sam početni trošak nabavljanja ovog uređaja je znatno velik, a kada se tome još dodeju dodatni troškovi za bitnu opremu poput kontrolera i VR opreme, cijena još dodatno raste. Kada se usporedi s pristupačnijim alternativama poput Meta Quest 2, čija je cijena 299 dolara, vrijednost Varjo Aero-a postaje tema razmatranja. Ipak, njegova superiorna udobnost, futuristički dizajn i izvanredna vizualna izvedba istuču ga među drugim VR naočalama na tržištu. Ovaj uređaj je namijenjen profesionalcima koji koriste 3D softvere ili razne trening simulacije, čineći ga idealnim izborom za osobe koje se bave stvaranjem sadržaja u VR-u ili one koji traže najbolja VR iskustva.

U suštini, iako je Varjo Aero nedvojbeno VR headset visoke kvalitete koji pruža neusporedivu vizualnu jasnoću i udobnost, njegova visoka cijena i potreba za dodatnom opremom čine ga poprilično specifičnom kupovinom. Za osobe posvećene iskorištavanju VR-a u profesionalne svrhe ili one koji stavljaju prioritet na vrhunska VR iskustva, Varjo Aero nudi primamljivu, iako skupu, opciju koja pruža izvanredne performanse i izvanredne vizuale.

HTC Vive Pro 2

HTC Vive Pro 2 se ističe kao impresivna osnovna opcija, s nevjerojatnom rezolucijom od 2448 x 2448 piksela, refresh rateom od 120 Hz i vidnim poljem od 120 stupnjeva, pružajući izvanredno vizualno iskustvo. Cijenjene kao jedne od najpopularnijih VR naočala s izuzetno visokom rezolucijom, nadmašuje mogućnosti Quest 2. Iako se ističe u pružanju visokokvalitetnih gaming iskustava, maksimiziranje njegovih prednosti zahtijeva visokokvalitetne teksture i modele. Da biste u potpunosti iskoristili ove VR naočale, HTC preporučuje snažnu hardversku podršku poput grafičkih kartica  Nvidia GeForce RTX 20 ili Radeon RX 5000 serije.

Cijena samih naočala trenutno se kreće oko 800 dolara do ćete za kompletni set morati izdvojiti oko 1300 dolara. Kompletni set uključuje VR naočale, dva kontrolera prve generacije i par Base Station 2.0 baznih stanica za praćenje kontrolera. Iako ponešto skuplja opcija, za one koji traže vrhunsku kvalitetu slike Vive Pro 2 se ističe kao solidan izbor VR naočala.

Pico 4

Pico 4 VR naočale tvrtke ByteDance predstavljaju samostalni VR uređaj usporediv s Meta Quest 2. Kao i Quest, ove naočale radr samostalno ili kao žičani ili bežični PCVR uređaj, koristeći unutarnje praćenje pokreta. Postavljanje samog uređaja je jednostavno, a dodatna oprema poput zaklona za nos i prostora za naočale poboljšavaju udobnost korisnika.

Unatoč tome što je malo teži od nekih konkurenata, među kojima je i Meta Quest 2, Pico 4 impresionira uravnoteženom raspodjelom težine, što ga čini privlačnim izborom za igrače koji traže kvalitetna VR iskustva. S rezolucijom od 4320 x 2160 (2160 x 2160 po oku) i vidnim poljem od 105°, zaslon nudi oštru grafiku i imerzivno iskustvo. Međutim, manja biblioteka igara u usporedbi s Meta Quest 2 ostaje primjetan nedostatak. Unatoč tome, Pico 4 se ističe vrhunskom tehnologijom u svojoj cjenovnoj kategoriji, čineći ga privlačnim izborom za VR uređaj.