Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Omni One – uronite u virtualno iskustvo cijelim tijelom

Omni one treadmill
Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

       VR trake za kretanje nude nam potencijalno rješenje problema koji muči virtualne svjetove još od njihovih začetaka – mobilnost. Od samih početaka VR-a, korisnici su ograničeni linearnim kretanjem i ograničenim vidnim poljem. Također, gotovo je potpuno nemoguće iskoristiti svih 360° virtualnog prostora micanjem u stvarnom prostoru koji nas okružuje. Ovo čini VR iskustva manje realističnima i prožimajućima. Omni One je serija VR traka proizvođača Virtuix, koje nam omogućavaju iskušavanje virtualnog svijeta cijeli tijelom, u 360°.

                VR trake pokušavaju riješiti ovaj problem pružajući korisniku stacionarni uređaj koji funkcionira kao višesmjerna traka za trčanje. Drugim riječima, omogućava korisniku simulaciju kretanja u svim smjerovima. Sa više od 6 godina iskustva iza sebe, Virtuix je predvodnik u ovom području. Porastom zanimanja za Metaverzumom, lansiranjem Omni One trake, Virtuix-ove VR trake će zasigurno privući pažnju mnogih VR korisnika.

Što je Omni VR traka?

          Omni je serija traka tvrtke Virtuix koje omogućavaju doživljavanje virtualnog svijeta u svih 360°. Trenutno su dostupna dva modela. Omni i Omni one.

                Na CES (Consumer Electronics Show) konferenciji 2015. godine, Virtuix je predstavio svoju prvu Omni traku spremnu za proizvodnju. Neke od unaprijeđenih značajki u odnosu na prototipove čine sigurnosni prsten sa podesivom visinom, udobniji i praktičniji remen te uređaj za mjerenje inercije (IMU) koie se pričvršćuju za tenisice. Također je uvedena mogućnost sklapanja cijele trake radi lakšeg pohranjivanja uređaja. Cijena uređaja je tada iznosila 499 $ ako ste ju prednaručili, sa planiranom prodajnom cijenom od 699 $. Virtuix je kroz godine, nastavio razvijati i usavršavati tehnologiju i dizajn VR traka, nadajući se da će njihove VR trake s vremenom postati sve raširenije. Usput su privukli značajnu količinu potpore, kako vjernih fanova, tako i financijske. 2020. Virtuix je najavio crowdfunding kampanju kao potporu za lansiranje Virtuix Omni One trake. Uz samu kampanju, individualni investitori su, u drugoj fazi financiranja koja je završila 2021. godine, doprinijeli s više od 19 milijuna dolara. Sve ovo kulminiralo je u lansiranje Virtuix Omni One trake, modela spremnog za široku uporabu, specijaliziranog za gaming.

Sloboda pokreta je ključan faktor

Omni One dolazi u kombinaciji sa vlastitim VR headsetom i app trgovinom, te ne zahtijeva dodatnu periferiju, kablove ili bilo kakve druge uređaje. Za razliku od Omni trake, kod koje se radi o komercijalnoj verziji proizvoda, Omni One je predviđen za kućnu upotrebu. Omni One nije potrebno trajno fiksirati za podlogu, što ju čini vrlo jednostavnom za postavljanje te ne zauzima puno mjesta dok nije u upotrebi.

Sloboda pokreta je ključan faktor zbog kojeg treba razmotriti kod Omni One. Na njemu je moguće hodati, trčati, čučati i skakati. Ovo se postiže korištenjem posebnih tenisica sa smanjenim trenjem u kombinaciji sa vrlo glatkom udubljenom podlogom. Dolazi u kombinaciji sa Pico Neo 2 VR headsetom, no također ga je moguće povezati s računalom i igrati VR igre koje su namjenjene igranju na PC-ju koristeći i druge VR heatsetove. No, Omni One je u originalu zamišljen kao samostalna platforma.

Omni One je opremljen IMU senzorom koji ima jedinstvenu sposobnost praćenja nogu korisnika. IMU senzor radi u kombinaciji s tenisicama koje se koriste uz Omni One. Ovo čini virtualne pokrete unutar igre iznimno responzivnima te daje osjećaj brzine i mogućnost kontroliranja brzine kretanja unutar igre – što se brže korisnik kreće na traki, to će se brže kretati u igri. Lagano tijelo i okvir čine Omni One izuzetno prigodnim za privatnu, kućnu uporabu. Mogućnost sklapanja čini ga vrlo jednostavnim za spremanje.

Omni možete pokrenuti u svega nekoliko minuta

        Omni One je kompatibilan sa velikim broje VR headsetova i podržava headsetove raznih proizvođača, kao što su HTC Vive, Meta (Oculus) Quest. Također, za razliku od pojedinih VR kompleta, Omni se može koristiti za igranje bilo koje igre koja podržava kontrolere. Pošto se pokreti korisnika na traki obrađuju te u igrama prikazuju kao pokreti gljivice na kontroleru, Omni je kompatibilan sa velikim brojem VR igara. Ovo mu daje veliku prednost nad konkurencijom, kao što je, na primjer, Teslasuit, koji je kompatibilan sa samo dvije igre.

Potrebno je svega nekoliko minuta kako bi se Omni One postavio. Potrebno je raspakirati ga, uključiti i početi igrati. Svi dijelovi, uključujući opremu i softver, su spremni čim se izvade iz kutije. Također, za pokretanje Omni One trake nije više potrebno računalo već za njega postoji preko 30 VR igara spremnih za igranje.

Zaključak

                Omni One nije bilo kakva VR traka već kompletno rješenje za kućnu upotrebu koje nudi svojim korisnicima kompletno i vrlo prožimajuće VR iskustvo bez puno muke oko instalacije i postavljanja. No to sve dolazi uz relativno visoku cijenu.

                Korisnici mogu nabaviti Omni One za cijene od 1 995$ do 2 295$ (14 300 kn do 16 400 kn) ili na rate od 55$ do 65$ (400 kn do 500 kn) mjesečno. Napredniji korisnici mogu si nabaviti Developer izdanje koje će platiti 995 $ (7 200kn), no ovo izdanje uključuje samo VR traku, bez VR headseta.

                Osim visoke cijene, još je jedna prepreka u širenju Omni One trake u svakodnevnu uporabu – odgođeno lansiranje. Omni One trebao je biti lansiran 2021. godine, no još uvijek nije postao široko dostupan van prvotnih testiranja. Međutim, kada Omni One VR traka konačno dođe na police, zasigurno će uvelike promijeniti iskustvo koje nam pružaju VR uređaji.

izvor: xrtoday.com