Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Znate li koji su najbolje VR naočale za poslovna okruženja?

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Virtualna stvarnost (VR) nekoć se smatrala luksuznom tehnologijom koja je za mnoge bila nedostupna. Međutim, kako se sve više tvrtki počinje upuštati u svijet VR-a, ova tehnologija postaje sve dostupnija pri čemu brzo postaje jasno kako VR naočale u stvari mogu vrlo biti korisno oruđe vaše poslovanje.

Uporaba VR-naočala pokazuje da virtualna stvarnost nije samo namijenjena igranju igara, već postoji mnogo načina na koji se mogu koristiti u poslovnom okruženju. Na primjer, arhitekti mogu pomoću VR-a vizualizirati krajnje rezultate svojih nacrta, poslovni partneri koji se nalaze u različitim dijelovima svijeta mogu se povezati i komunicirati na puno prirodniji način, a razni proizvodi mogu se prikazati u trodimenzionalnom prostoru i predstaviti potencijalnim kupcima prije proizvodnje ili prodaje.

Uporaba VR-a za poslovne korisnike pruža mnoge mogućnosti i otvara nova radna mjesta koja se koriste alatima kao što su VR-naočale, praćenje pokreta i mnoštvo raznih usluga za poboljšanje poslovne komunikacije, obuke i suradnje.

Jedina ograničenja VR-a predstavljaju cijena i hardver. Srećom, iako brojne high-end VR naočale dalje zahtijevaju vrhunski hardver i koštaju poprilično puno, postoje i brojne pristupačne opcije koje su savršene za poslovnu upotrebu, a radi se upravo o komercijalnim VR naočala.

Kada je riječ o odabiru pravih VR naočala vaš posao, postoji niz raznih detalja koje valja razmotriti, od cijene i kvalitete do dostupnosti i lakoće korištenja. U nastavku vam donosimo 5 VR naočala koje su poprilično pogodne za bilo kakva poslovna okruženja i poslovne pothvate.

HP Reverb G2

Izvor: HP

HP Reverb G2 su VR naočale američkog proizvođača HP. Radi se o VR naočalama koje se spajaju žicom i zahtijevaju računalo za korištenje, što znači da nisu tako praktične ili portabilne poput nekih drugih opcija. Međutim, cijena samih naočala, odlična rezolucija zaslona (4320×2160, 4K) i široko vidno polje (114°) čine ih solidnim odabirom. Ako vam je najvažniji faktor čistoća slike, onda bi ove slušalice mogle biti dobra opcija za vas, s obzirom na to da su još uvijek poprilično jeftine i pristupačne. Razne recenzije ovih naočala kažu da nisu udobne kao druge slušalice na tržištu, stoga, ako planirate koristiti VR na dulje vremenske periode, ovo je nešto što biste svakako trebali imati na umu.

Valve Index

Izvor: Valve

Valve Index dominira VR tržištem od svog izdanja i to s dobrim razlogom. Naime, radi se o pouzdanim i vrlo moćnim VR naočalama. Iako prvi i, za sada, jedine Valveove VR naočale, Index su i dalje jedne od najjačih naočala koje možete nabaviti.

Što se tiče rezolucije, Index lagano zaostaje za ostatkom tržišta. Naočale se mogu pohvaliti dvostrukim LCD zaslonom s rezolucijom 1440 x 1600. Ovakva rezolucija pruža oštru, ali ne  i zapanjujuću čistoću slike. Velika prednost ovih naočala je podesiv refresh rate koji omogućuje da sami odaberete refresh rate koji odgovara performansama vašeg računala, što je poprilično korisni kada imate malo slabiju grafičku karticu. Pa tako kod Indexa možete odabrati konfiguracije od 80, 90, 120 i 144 Hz.

No, daleko najbolja značajka Indexa jest svestranost njegovog sustava praćenja. Index koristi SteamVR sustav praćenja koji je još uvijek najprecizniji sustav praćenja za kućne VR sustave. Dodatno, uz Valve Indeks možete koristiti njihove vlastite kontrolere (Knucklese) koji su, za sada, daleko najbolji kontroleri ikad proizvedeni za VR naočale.

Meta Quest 2

Izvor: Meta

Ako vaš posao podrazumijeva puno putovanja, a za njega su vam potrebne VR naočale, za vas su najbolje VR naočale za koje nije potrebno snažno računalo. Meta Quest 2 su upravo najbolji primjer ovakvih naočala.

Kod Questa nema potrebe za žicama ili bilo kakvom dodatnom opremom. Uz to, nevjerojatno je jednostavan za korištenje i udoban za nošenje. Rezolucija od 1832 x 1920 po oku jest poprilično visoka i pruža jako dobru i čistu sliku.

Iako Meta Quest 2 naočale nisu dizajnirane s isključivo poslovnom podrškom, Meta ima vlastiti sektor posvećen poslovnim aplikacijama za svoje VR naočale. To znači da, sve u svemu, možete očekivati ​​popriličnu količinu poslovne podrške za Quest 2.

HTC Vive Pro i HTC Vive

Izvor: VIve

Kod HTC-a ćemo vas malo prevariti i dati vam dvoje VR naočale zajedno umjesto jednih zbog toga što su slične i možemo ih predstaviti kao skuplju i jeftiniju varijantu.

Ako želite najbolje poslovne VR naočale, HTC Vive Pro definitivno bi bio prvi izbor. Dolazi rezolucijom od 2880 x 1600, nudi ogromno povećanje čistoće slike u odnosu na standardni HTC Vive. Što čini ove VR naočale najpogodnije za poslove kod kojih je bitan što realističniji i detaljniji prikaz objekata i prostora.

Za razliku od Vive pro verzije, HTC Vive naočale predstavljaju malo stariju i jeftiniju (iako i dalje poprilično skupu) varijantu ovih VR naočala. Ove naočale opremljene su zaslonom rezolucije 1080-1200, što je značajno manje od Vive Pro naočala, no i dalje dostatno za većinu zadataka koje ćete obavljati s njima.

No, HTC Vive može biti dobra i poprilično pristupačna opcija za poslovnu upotrebu upravo zbog činjenice da se radi o malo starijem modelu kojemu je u zadnje vrijeme cijena značajno pala, no ovo su i dalje vrlo kvalitetne poslovne VR naočale.

Samsung Odyssey+

Izvor: Samsung

Za kraj vam donosimo VR naočale koje su mnogi propustili. Samsung Odyssey+ izvrsna je alternativa HTC-ovim poslovnim VR naočalama zbog svoje ovisnosti o Windows Mixed Reality sustavu (WMR). WMR pruža pristup cijelom nizu poslovnih aplikacija i programa, a uz sve to je i poprilično jeftin. Također, valja napomenuti da SteamVR radi i s Odyssey+ naočalama, što ih čini mnogo fleksibilnijim od Valve Indexa i Meta Questa 2.

Što se tiče samih specifikacija Odyssey+ opremljen je dvostrukim zaslonom rezolucije 1440×1600, vidnim poljem širine 110° i refresh rateom od 60 do 90 Hz. Što se tiče cijene, ovo su najjeftinije VR naočale na ovom popisu, osim Meta Questa 2. Zbog toga se Odyssey+ drži poprilično dobro u odnosu s konkurencijom. Sve ove značajke zajedno čine Samsung Odyssey+ jednim od najboljih poslovnih VR naočala na tržištu, a koje nisu iz HTC obitelji VR naočala.