Virtualna stvarnost

Vaš posrednik između stvarnog i virtualnog svijeta

Predviđa se rast tržišta XR uređaja, ovo su brojke

Budi posrednik između stvarnog i virtualnog – podijeli članak:

Virtualna i dorađena stvarnost, zajedno poznate kao proširena stvarnost (XR), suočavale su se s izazovima proteklih godina zbog ekonomskih čimbenika. Međutim, budućnost izgleda svjetlije s lansiranjem dugo očekivanih uređaja i uključivanjem velikih igrača u industriji. Prema CCS Insightu, vodećoj analitičkoj tvrtki za tehnološko tržište, XR uređaji i XR tržište općenito će doživjeti blagi rast u 2023. godini, unatoč početnoj zabrinutosti. Predviđa se da će prodaja doseći 9,8 milijuna uređaja u ovoj godini, što predstavlja 6% povećanje u odnosu na 2022.

Svi su oči uprte u Apple koji je nedavno predstavio nove revolucionarne VR naočale. Taj potez bi mogao donijeti velike promjene na XR tržištu. Leo Gebbie, vodeći analitičar za povezane uređaje u CCS Insightu, smatra da bi ulazak Applea u virtualnu i dorađenu stvarnost predstavljao značajnu promjenu u strateškom smjeru tvrtke, iskazujući njihovu predanost istraživanju i stvaranju sljedeće generacije računalstva.

Ulazak Apple-a mogao bi stvoriti veći interes potrošača

Očekivani Appleov uređaj dolazi nakon što je Sony predstavio PlayStation VR2 uređaj ranije ove godine. Očekuje se da će zajednički učinak ulaska ovih industrijskih divova u područje XR-a stvoriti povećanu svijest i interes među potrošačima. Kane McKenna, analitičar za nosive uređaje u CCS Insightu, predviđa da će i drugi veliki potrošački brendovi, poput Samsunga, koji je sudjelovao u uspostavi kategorije ovih uređaja tijekom 2010-ih, također ući na tržište. Kao rezultat toga, predviđa se da će prodaja XR-a uređaja doseći impresivnih 75 milijuna prodanih uređaja do 2027. godine.

Unatoč pozitivnim očekivanjima, trenutne projekcije su niže u usporedbi s prošlogodišnjim. Nedavno povećanje maloprodajnih cijena vodećih XR uređaja, uz očekivane visoke cijene Appleovih proizvoda, dodatno težava situaciju. Međutim, stručnjaci smatraju da je ta prilagodba cijena nužna kako bi se smanjila ovisnost o subvencioniranim uređajima te omogućilo daljnje ulaganje u inovacije. Nakon što se potakne interes potrošača, CCS Insight predviđa pojavu pristupačnijih XR uređaja koji će potaknuti njihovo šire usvajanje.

Prostorno računalstvo nalazi primjenu u poslovnoj zajednici

Poslovna potražnja i dalje jest značajan pokretač XR-a tržišta. Potreba za prostornim računalstvom, koje obuhvaća XR, ostaje snažna jer tvrtke prepoznaju njegovu vrijednost u različitim primjenama poput učenja, obuke, sastanaka i daljinske suradnje. Prema predviđanjima CCS Insighta, očekuje se da će tvrtke kupiti 20% svih XR uređaja prodanih u idućih pet godina.

Ipak, izazovi u potrošačkom tržištu opstaju, posebno u razvoju elegantnih i usre freindly VR naočala. Postizanje ravnoteže između snage, sposobnosti, udobnosti i trajanja baterije i dalje je značajan izazov. Iako se ostvaruje veliki napredak u izgradnji next gen uređaja, stručnjaci vjeruju da će trebati još nekoliko godina da dosegnu masovno tržišno širenje.

Unatoč tome, izgledi za XR tržište ostaju optimistični. Iako su neki skeptici proglasili koncept metaverzuma mrtvim i zaboravljenim, iza kulisa tehnološki lideri ulažu značajna sredstva u tu ideju. Osim Appleovog nadolazećeg lansmana, Meta je također predstavila nove VR naočale. Očekuje se da će ovakav razvoj situacije pokrenuti revitalizaciju prostornog računalstva, stvarajući uzbudljive mogućnosti za budućnost.

CCS Insight, poznata istraživačka tvrtka u području XR-a, pruža sveobuhvatnu analizu različitih proizvodnih segmenata, uz prikaz različitih scenarija koji uzimaju u obzir različiti razvoj tržišta. Sa širokom bazom podataka uređaja, redovitim izvješćima i ažuriranjima, CCS Insight ostaje na čelu XR tehnologije, pomažući pojedincima i tvrtkama da se snađu u stalno mijenjajućem svijetu proširene stvarnosti.

Unatoč izazovima, proširena stvarnost doživljava uzlet zahvaljujući ulasku velikih brendova poput Applea i Sonyja u igru. Predviđa se da će ovaj tehnološki napredak oblikovati budućnost računalstva i otvoriti put novim mogućnostima za potrošače i tvrtke. Uzbudljiva vremena stoje pred nama dok proširena stvarnost preuzima središnju ulogu u oblikovanju next gen računalstva.